Festivāla ābece • IR.lv

Festivāla ābece

Asinssūcēji — marksistiska vampīrkomēdija
Kristīne Simsone

Ko skatīties Rīgas Starptautiskajā kino festivālā

Asinssūcēji — marksistiska vampīrkomēdija
Rež. Juliāns Radlmaiers
Vācu režisora Juliāna Radlmaiera filma ir sociālā karikatūra, kas būvēta ap Karla Marksa frāzi, kurā kapitālisms pielīdzināts vampīrismam. Rotaļīgā komēdija iemūžināta Vesa Andersona filmām raksturīgajā estētikā un mizanscēnās. Stāsta centrā rūpnieku meita Oktāvija un Ļovuška — Eizenšteina filmas aktieris un Padomju Savienības disidents. Viņus ieskaujošo idillisko Baltijas piekrasti satricina mīklaina sērga — trūcīgi cilvēki mirst no noslēpumainiem kodumiem. Vai pie vainas tik tiešām «ķīniešu blusa», kā domā vietējie?
Seansi: 23. oktobrī plkst. 18 Splendid Palace Mazajā zālē un tiešsaistē.


Anete
Rež. Leoss Karakss
Franču kinomeistars Leoss Karakss ir viens no retajiem, kas veiksmīgi spēj strādāt ar radikāli atšķirīgām kinoformām, žanriem un tēmām; viņa filmās attēlam un mūzikai allaž bijusi īpaša mijiedarbe. Aizvadīto Kannu kinofestivālu atklājušais darbs ir mūzikls, kas radīts kopā ar amerikāņu duetu Sparks (brāļiem Ronu un Raselu Meiliem, viņi arī filmas scenāristi). Stāstā par radošumu, sāncensību un kaismīgas mīlestības spēju sāpīgi dedzināt ir daudz krāšņuma, gluži kā neprātīgi krāsainā pasakā. Galvenajās lomās Mariona Kotijāra un Ādams Draivers.
Seansi: 17. un 24. oktobrī plkst. 19 Splendid Palace Lielajā zālē un tiešsaistē.


Augstāk par zemi
Rež. Katerina Gornostaja
Viens no veiksmīgākajiem ukraiņu kinodarbiem pēdējo gadu griezumā. Režisores debijas pilnmetrāža, godalgota aizvadītajā Berlīnes kinofestivālā, ir jūtīgs jaunības portretējums. Stāstā par kādas Ukrainas pilsētas pusaudžu pēdējo skolas gadu ir notvertas agras jaunības ilgas, mulsums un cerību pilna neziņa par nākotni. Vizuālā estētika — kā neona atspīdums salijušās pilsētas ielās. Lielisks ukraiņu laikmetīgās mūzikas skaņu celiņš.
Seansi: 19. oktobrī plkst. 18 Splendid Palace Mazajā zālē un tiešsaistē.


Bebija, mana vienīgā
Rež. Žuža Dobraškus
Viena no šāgada Gruzijas kinopērlēm. Melnbaltā drāma vēsta par jaunu meiteni, kurai no Eiropas jāatgriežas dzimtajā Gruzijā, tur piedzīvots zaudējums ģimenē. Viņai jāsadzīvo ne tikai ar traģisko notikumu, bet arī jāatgriežas pie komplicētām pagātnes atmiņām un jānoformulē pašas piederība dzimtajai zemei. Tas ir kā ceļš cauri tumšam, allaž pavērsienu pilnam labirintam — gluži kā sengrieķu mītā par Tēseju un Ariadni, kura izkļūšanai no Mīnotaura labirinta izmantoja auklas kamolu. Filmā šī atsauce ietverta arī burtiski.
Seansi: 23. oktobrī plkst. 21 Splendid Palace Lielajā zālē un tiešsaistē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu