Labāk vēlu nekā nekad! • IR.lv

Labāk vēlu nekā nekad!

5
Baiba Kļava

Valdība apņēmusies kāpināt vakcinācijas tempus — kā plānots sasniegt vismaz 80% iedzīvotāju aptveri?

Valdības lēmums, ka visiem valsts un pašvaldību sektorā strādājošajiem obligāti jāvakcinējas pret Covid-19, aizvadītajās brīvdienās lika potēšanas tempam izkustēties pēc ilgā vasaras iestrēguma. Baidoties zaudēt darbu, pie vakcinācijas centriem lielveikalos cilvēki stāvēja pat rindās, un kopumā nedēļas nogalē sapotējās 7,8 tūkstoši iedzīvotāju — divreiz vairāk nekā iepriekšējās brīvdienās. 

Tikmēr vīruss ir uzņēmis vēl nepieredzētus apgriezienus. Kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir rekordaugsts — jau pārsniedzis 900. Pagājušonedēļ atklāja 9,6 tūkstošus jaunu saslimšanas gadījumu jeb par 40% vairāk nekā nedēļu iepriekš. No tiem gandrīz 80% ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši iedzīvotāji. 

Lai veicinātu vakcināciju un panāktu vismaz 80% iedzīvotāju aptveri pašreizējo 48% vietā, tagad tiek ieviesti ne tikai stingrāki ierobežojumi visiem nepotētajiem, bet solīti arī finansiāli burkāni tieši senioriem, kuru vakcinācijas līmenis tālu atpaliek no Eiropas vidējā. Piemēram, seniori saņems pabalstu elektrības cenu kāpuma kompensēšanai. Vai ar to pietiks?

Cietais rieksts — pensionāri!

SPKC statistika rāda, ka Covid-19 prasījis jau vairāk nekā 2800 cilvēku dzīvību un absolūts vairākums — 2497 jeb gandrīz 90% — ir cilvēki vecumā virs 60 gadiem. Par spīti šai skaudrajai statistikai, vakcinācijas aptvere senioru vidū joprojām ir zema — pirmo poti saņēmuši tikai 57% senioru vecumā no 60 gadiem, tie ir 302 tūkstoši iedzīvotāju.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu