Mēness otra puse • IR.lv

Mēness otra puse

6
Matīss Kaža. Foto — Gints Ivuškāns
Agnese Meiere

Matīss Kaža (26) laiž klajā pirmo Latvijas vesternu Wild East. Kur vedīs ceļš. Vēsturiskajai patiesībai tajā esot piešķirta ceturtās šķiras vieta — tā jāuztver kā pasaka, norāda ražīgais kinorežisors, kurš nākamgad piedāvās vēl divus jaunus režijas darbus

Matīss tuvojas straujā solī — darbi gaida. Gandrīz vai vienlaikus tapušas četras filmas, un top vēl. Turklāt žanriski tās ir tik dažādas, ka rodas šaubas, vai viens cilvēks tik spēji var pārmesties no vienām emocijām uz citām. 

Matīss teic — viss, kas redzams filmās, plosās viņā. Viena no būtiskākajām tēmām, kuru visos īpaši atmodinājusi pandēmija, ir vientulība. Tā nav sveša arī Matīsam. «Režisors ir visvientuļākā profesija,» viņš saka. Dzīvi padarīt vieglāku gan palīdz «matīsismi» — viegla, gandrīz netverama ironija, kas dažkārt slēpjas pat vissūrākajos kadros.

Šonedēļ pirmizrāde pirmajam Latvijas vesternam — tevis režisētajai Kur vedīs ceļš.
Latvijas kino, līdzko tiek apskatīts kāds vēstures posms, tiek gaidīts konkrēts ekrāna uzvedības veids. Mēs šajā filmā vēsturiskajai patiesībai piešķīrām ceturtās šķiras vietu. Ja varam stilizēt un interpretēt mūsdienas, tikpat brīvi to varam ar jebkuru citu laikmetu. 

Turklāt šis arī netiek reklamēts kā vēsturisks kino, tas ir vesterns. Pareizāk sakot, īsterns, jo norisinās Austrumeiropā. Par žanrisko klasifikāciju gan var strīdēties — vai īsterns ir arī vesterns, vai tomēr eirovesterns vai balterns, vai, pavisam latviski, kartupeļu vesterns. Lai nu kā, tā ir spēle, pasaka. Jo vesterna pamatā ir tās pašas mitoloģiskās shēmas, kas pasakās. Varoņa ceļojums. Kā atrakciju kino šī filma arī jāskatās. Šis nebūs īstais gabals, kur pievilkt Latvijas vēstures grūtsirdību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu