Pēteris Puķītis, rit 61. gads skolotāja profesijā • IR.lv

Pēteris Puķītis, rit 61. gads skolotāja profesijā

Esot starp jauniem cilvēkiem, arī pats nejūties vecs, atzīst leģendārais fizikas skolotājs Pēteris Puķītis. Foto no Dobeles Valsts ģimnāzijas arhīva
Agnese Meiere

Manu izvēli kļūt par skolotāju sevišķi atbalstīja tēvs, Skolotāju dienas priekšvakarā saka Latvijas vecākais strādājošais pedagogs, Dobeles Valsts ģimnāzijas fizikas skolotājs Pēteris Puķītis (83). «Viņš sacīja — ikdienā tev darbs būs siltās telpās, bet vasarās garš atvaļinājums. Savu izvēli nevienu dienu neesmu nožēlojis.» 

Skolotājs Puķītis Dobelē strādā kopš 1961. gada, un joprojām ir dienas, kurās novada pat astoņas mācību stundas pēc kārtas. «Viņš nekad neatsaka un vienmēr ar smaidu teic — es varēšu,» uzsver direktores vietniece Aija Jakovļeva. Pedagogs gan atrunājas, ka skolēniem izskriet līdzi vairs nevarot, tomēr bez viņiem arī nespējot. 

60 darba gados izskolotas vairākas skolēnu paaudzes, dažkārt mācītas pat trīs vienas ģimenes paaudzes. Kā skolēni mainījušies? «Pēc kara cilvēki cīnījās par iztikšanu, eksistenci un skolēni arī ļoti centās. Tagad tā centība, apzinīgums ir mazinājies. Grib ātri un uzreiz iegūt rezultātu. Gluži kā mobilajā telefonā, kur piespied podziņu un uzreiz viss nostrādā. Dzīvē un fizikā tā nenotiek.»

Bet sevišķs lepnums esot par tiem skolēniem, kuri savu dzīvi saistījuši ar fiziku vai līdzīgām jomām. Viņa skolēnu vidū ir akadēmiķis, Tehniskās universitātes Fizikas institūta direktors profesors Māris Knite, Latvijas Universitātes profesors Uldis Bethers, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Kārlis Mičulis un citi. «Gandarījumu sniedz arī tas, ka izdodas tikt līdzi visiem jauninājumiem, sekot arī Skola 2030 vadlīnijām. Tajās uzsvars ir uz kompetencēm, bet fizikā jau vienmēr bijušas kompetences. Man gan liekas, ka latiņu liek mazliet par augstu. Mācīt jau var, bet ir zināma robeža, cik skolēns zināmā vecumā spēj. Tas varētu būt līmenis, uz ko censties.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu