Mākslīgā intelekta lodes • IR.lv

Mākslīgā intelekta lodes

Kodolzinātnieka Mohsena Fahrizades vadītā sašautā Nissan Teana un asinis uz ceļa pēc atentāta pagājušā gada 27. novembrī. Foto — Scanpix
Ronens Bergmans un Farnazs Fasihi, © The New York Times News Service

Pēc dažādām versijām par Irānas galvenā kodolzinātnieka nogalināšanu beidzot apstiprināts, ka nāvējošās lodes raidīja robots-slepkava

Mohsens Fahrizade bija galvenais zinātnieks, kas vadīja Irānas kodolieroču izstrādes programmu.
Foto — Scanpix

Irānas galvenais kodolzinātnieks, kā parasti, pamodās stundu pirms saullēkta, lai pirms dienas gaitu sākšanas pastudētu islāma filozofiju. Tās piektdienas pēcpusdienā viņš kopā ar sievu izbrauca no savas brīvdienu mājas pie Kaspijas jūras, jo nedēļas nogali gribēja pavadīt citā viņiem piederošā lauku mājā gleznainajā Ābsardas pilsētā uz austrumiem no Teherānas.

Irānas izlūkdienests bija brīdinājis  Mohsenu Fahrizadi par iespējamu atentātu, taču zinātnieks to neņēma vērā. Izraēla jau vismaz 14 gadus ir pārliecināta, ka tieši Fahrizade (62) ir zinošākais cilvēks Irānas komandā, kas mēģina radīt atombumbu, un visu šo laiku bijusi apņēmības pilna viņu iznīcināt. Aizvadīto gadu laikā bijis tik daudz draudu un brīdinājumu, ka zinātnieks tam vairs īpaši nepievērsa uzmanību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu