Covid-19 vilciens aiziet • IR.lv

Covid-19 vilciens aiziet

1
Aivars Ozoliņš

Ministru kabineta noteikumi vien neapturēs saslimstības pieaugumu

Valdības otrdien pieņemtie noteikumi, ka medicīnas un izglītības darbiniekiem jābūt vakcinētiem, bet pasākumi iekštelpās jārīko drošā un pusdrošā režīmā, ir labāki nekā nekādi, tomēr nav pietiekami un ir stipri novēloti. Ar tiem vien vairs nevarēs apturēt saslimstības pieaugumu. Pavisam drīz ministriem nāksies lemt par tiešām būtiskiem ierobežojumiem mums visiem, ne tikai nevakcinētajiem.

Pašlaik varam tikai cerēt, ka nepiedzīvosim drūmāko scenāriju — ka visus inficētos vairs nav iespējams apzināt, «ātrie» var atgādāt uz slimnīcām tikai smagi slimos, bet slimnīcas šķiro vakcinētos un nevakcinētos pacientus. Diemžēl tās ir tikai cerības. «Atbildīgo politiķu» līdzšinējā bezatbildība drīzāk liek bažīties par sliktāko, bet par turpmākiem pasākumiem epidēmijas ierobežošanai lems arī tie, kuri līdz šim ir palīdzējuši vīrusam vairoties.

Valdības noteiktais dalījums pakalpojumiem iekštelpās «zaļā» vakcinēto un «dzeltenā» testēto zonā stāsies spēkā tikai 11. oktobrī. Veselības, sociālās aprūpes un izglītības darbiniekiem būs obligāti jābūt vakcinētiem no 15. novembra. Par drošības pasākumiem tirdzniecības centros valdība vēl tikai mēģinās vienoties ar lobijiem un viņu ministru. Bet vīrusam ir citāds laika grafiks — saslimstības un hospitalizācijas līknes iet stāvus augšup.

Iepriekšējā nedēļā inficēto skaits pieauga par 26%, bet, vēl biedējošāk, smagi slimo Covid-19 pacientu skaits palielinājās par 59% procentiem. Epidemiologi jau pagājušonedēļ brīdināja, ka pēc «divām trim» nedēļām būs 1000 saslimušo dienā un «vīruss būs visur», proti, pietrūks jaudu visu inficēšanās gadījumu atklāšanai, un slimnīcas būs pārpildītas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu