Vienota komanda, pat nesatiekoties • IR.lv

Vienota komanda, pat nesatiekoties

Ilustrācija — Freepik
Jānis Vēvers

Kombinējot strādāšanu birojā un darbu no mājām, uzņēmumiem nepieciešami digitālie rīki, kas darbiniekos rada kopības sajūtu

Līdz ar zeltītu lapu paklājiem zem kokiem rudens biznesa pasaulē nes jaunu neziņas periodu — vai būs iespējams strādāt visiem darbiniekiem kopā, vai drīkstēsim apkalpot klientus klātienē, vai ierobežojumi nenovedīs pie uzņēmuma slēgšanas? 

Tālredzīgākie jau vasarā sāka gatavoties darbam izaicinošajos apstākļos, un biznesa pasaulē aizvien biežāk izskan salīdzinoši jauns termins «hibrīddarbs». Elastīga darba vietas mainīšana starp mājām un biroju tiek uzskatīta ne tikai par dzīvotspējīgu režīmu pandēmijas laikā, bet arī par efektīvu strādāšanas formu turpmāk nākotnē, kad lipīgā slimība būs pagaisusi no cilvēces dienaskārtības. 

Pēdējā pusotrā gadā miljoniem strādājošo ir tik ļoti pieraduši pie attālinātā darba, ka viņus visus «sasēdināt» atpakaļ birojos būs gandrīz neiespējami. Ne velti tehnoloģiju milzis Google nesen atļāva 85% no šādu vēlmi izteikušajiem aptuveni 10 000 darbinieku turpmāk pamatā strādāt no mājām un ierasties birojā tikai svarīgu iemeslu dēļ. Tādas var būt gan plānošanas apspriedes, gan krīzes situāciju risināšanas brīži, kad visiem jāliek galvas kopā un pēc iespējas ātrāk jāpieņem lēmumi.

Divu dažādu strādāšanas formu saplūšana vienā sola ienest zināmas izmaiņas darba organizēšanā. Personāla speciālisti prognozē, ka formālā 40 stundu darba nedēļa faktiski izzudīs, cilvēkiem pienākumus veicot katram pašam piemērotākajā laikā. Pilnīgi visu darbinieku sanākšana birojā būšot ārkārtīgi rets notikums, un darba fiziskā vide aizvien vairāk saplūdīšot ar virtuālo. Līdz ar to aizvien svarīgāk būs piemeklēt pēc iespējas efektīvākus komunikācijas rīkus, lai apspriedēs pārrunātais un pieņemtie lēmumi nonāktu arī pie tiem kolēģiem, kuri palaiduši garām sanāksmi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu