Sabiedrības ieguvums no karteļu izskaušanas • IR.lv

Sabiedrības ieguvums no karteļu izskaušanas

Ieva Šmite, Konkurences padomes Aizliegtu vienošanos departamenta direktore

Vārds «kartelis» parasti asociējas ar Dienvidamerikas mafiju, taču tā nav tikai aizokeāna realitāte, bet arī mūsu visu ikdiena. Konkurences tiesībās ar «karteli» apzīmē savā starpā konkurējošu uzņēmumu aizliegtu vienošanos par cenu, tirgus sadali vai dalības nosacījumiem iepirkumos. Un šī gada vasarā Konkurences padome (KP) konstatēja desmit Latvijas vadošo būvniecības uzņēmumu ilggadēju aizliegtu vienošanos par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos, kas iezīmēja skaudru konkurences kultūras attīstību Latvijā. Par īstenoto pārkāpumu t. s. «būvnieku kartelim» tika piemērots līdz šim bargākais naudas sods iestādes vēsturē — pavisam 16 652 027,40 eiro. 

Sodīto uzņēmumu vidū ir SIA Skonto Būve, SIA Latvijas Energoceltnieks, SIA Velve, SIA Arčers, SIA RERE Būve, SIA RE&RE, SIA RBSSKALS Būvvadība, SIA Abora, AS LNK Industries un SIA Merks par neskaitāmu būvniecības objektu sadali visā Latvijā. 

Šī gada «būvnieku kartelis», kas daudziem asociējas ar Mežaparka estrādes, Jaunā Rīgas teātra, Kultūras pils Ziemeļblāzma, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, VEF un daudziem citiem iepirkumiem, nav pirmais konstatētais kartelis būvniecības nozarē, tāpat arī neviena cita tautsaimniecības nozare nav pasargāta no uzņēmumu aizliegtas vienošanās. No 2017. līdz 2020. gadam KP atklājusi pavisam 13 karteļus, kuros bija iesaistīti 64 uzņēmumi un kuriem naudas sodi piemēroti vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā. 

Statistika ir nepielūdzama, tāpēc KP ne tikai soda pārkāpumā iesaistītos uzņēmumus, bet arī piedāvā preventīvus rīkus, kas ļauj uzņēmumiem pašiem laikus novērst pārkāpumus. Tie ir pašnovērtējuma rīki, ar kuru palīdzību uzņēmēji var pārbaudīt savas rīcības atbilstību likumam, kā arī Iecietības programma, kas pirmajam karteļa dalībniekam, kas ziņo par pārkāpumu, nodrošina pilnīgu atbrīvojumu no naudas soda un lieguma piedalīties iepirkumos. Savukārt uzņēmumiem, kuru darbībās jau konstatēts konkurences tiesību pārkāpums, ir iespēja izbeigt tiesisko strīdu lietā, noslēdzot administratīvo līgumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu