Brīgera recepšu grāmata • IR.lv

Brīgera recepšu grāmata

Anastasija Udalova: «Vienu piektdienu mēnesī es dodos uz rūpnīcu un strādāju ražošanā ar visiem kopā gan pie līnijas, gan vārīšanas procesā, lai saprastu, kādas ir problēmas, un būtu kontaktā ar ražošanas darbiniekiem.» Foto — Edmunds Brencis
Krista Draveniece

SIA H. A. Brieger kosmētikas produktu Dzintars ražotnes vadītāja Anastasija Udalova

Gadu desmitiem Dzintara ražotnē atradās seifs. Taču nevienam nebija izdevies to atdarīt. Pavasarī, kad pēc pusotra gada pauzes veikalu plauktos atgriezās pazīstamais kosmētikas zīmols, uzņēmuma radošais direktors Dāvis Sakne, joka pēc spaidot seifa cipariņus, to netīšām atvēra. Tā komanda atklāja paša uzņēmuma dibinātāja Heinriha Ādolfa Brīgera 1899. gadā ar roku rakstītu recepšu grāmatu. Dzintara ražotnes vadītāja Anastasija Udalova stāsta, ka šis ir lielākais dārgums viņas kabinetā, kas diendienā stāv uz darba galda un kalpo kā iedvesma gan jauniem eksperimentiem, gan mēģinājumiem atdzīvināt oriģinālās receptes.

«Pierakstos atrodamas dažādas smaržu, ziepju receptes, neskaitāmi ražošanas procesa knifi. Nākamā gada vidū līdztekus Dzintaram atdzimst arī Brīgera zīmols, un šajā burtnīcā rakstītais ir visas topošās produkcijas pamatā,» stāsta Udalova. Viņai pašai lielākais pārsteigums esot bijusi 1899. gadā radītā depilācijas krēma recepte. «Sievietes Latvijas teritorijā jau tad rūpējās par skaistumu. Protams, mūsdienās lielāko daļu no izejvielām, kas tajā laikā izmantotas, nav iespējams atrast. Dažas no vielām, kas agrāk bija piemērotas cilvēkiem, tagad vairs neliekas labas esam. Bet lepojamies, ka divas no smaržām mēs atjaunojām pilnībā viens pret vienu,» viņa smaida. Saldi smaržo arī uzņēmuma vadītājas kabinetā.

Blakus datoram uz galda vienmēr atrodama ūdens glāze, D vitamīns un Dzintara produkcijas kārbiņas, tūbiņas un pudelītes. Intervijas dienā Udalova parāda veikalos vēl neatrodamu zobu pastu ar upeņu garšu, īpašu Ziemassvētku sērijas roku krēmu un jaunu lūpu balzamu. «Jūs nevarat iedomāties, cik daudz zobu pastas šajā testēšanas posmā esmu apēdusi, varu apgalvot, ka tās noteikti ir drošas,» viņa smejas.

Uzņēmuma vadītājas diena sākas pulksten 6.30, kam seko pusotru stundu garš boksa treniņš. Pirmā kafija birojā. Pēc tam neskaitāmas tikšanās, sapulces ar departamentu vadītājiem un došanās uz rūpnīcu. Bet pēc pulksten 17, kad aktīvā dienas daļa beigusies, viņa ķeras pie dokumentu parakstīšanas un e-pastiem. Vakarā mājās viņu sagaida divi kaķi, karsta vanna un laba grāmata.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu