Ko kanalizācija jums nestāsta • IR.lv

Ko kanalizācija jums nestāsta

Zinātnieki regulāri monitorē pilsētu kanalizācijas notekūdeņus, lai atklātu Covid-19 vīrusa daļiņas un laikus brīdinātu par slimības uzliesmojumu
Ieva Jakone

Latvijas zinātnieku veikta notekūdeņu analīze ļauj prognozēt Covid-19 saslimšanu Latvijas pilsētās vairākas dienas pirms simptomu parādīšanās iedzīvotājiem

Ja vien kanalizācijas caurules prastu runāt! Par jūsu veselības stāvokli tās varētu pastāstīt daudz vairāk nekā jūs paši — vannasistabas notekā aizplūst svarīga informāciju par mums un dzīves paradumiem. 

Pētnieku grupa no Valsts zinātniskā institūta Bior, Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra to nolēmuši izpētīt sīkāk, tāpēc pie astoņu pilsētu notekūdeņu attīrīšanas iekārtām divreiz nedēļā mēra Covid-19 vīrusa daļiņu piesātinājumu. Tas ir īpaši svarīgi, jo notekūdeņos ir liecības par vīrusa klātbūtni pat 5—7 dienas pirms inficētā pirmo slimības simptomu sajušanas. «Paietu nedēļa, pat pusotra, kamēr jūs uzzinātu, ka izplatās saslimšana, jo cilvēki sāktu nonākt slimnīcās. Jūs apsteidzat laiku ievērojami,» izceļ RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna. 

Tam piekrīt arī Bior direktors Aivars Bērziņš: «Vīruss var izdalīties ne tikai ar šķaudīšanu un klepošanu, bet arī ar fekālijām, urīnu. Arī no dušas ar krēpām vīrusa daļiņas nonāk notekūdeņu sistēmā. Tas ir milzīgs spogulis tam, kas notiek konkrētā pašvaldībā vai reģionā, ko apkalpo šī notekūdeņu sistēma.» 

Šī metode jau ļāvusi prognozēt slimības straujākus uzplaiksnījumus vairākās pilsētās, pirms par to liecinājuši saslimstības rādītāji. Tomēr SPKC pagaidām nav skaidrs rīcības modelis, kā uz to reaģēt, — tieši šobrīd pie tā strādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu