Kažokādu laiks ir beidzies • IR.lv

Kažokādu laiks ir beidzies

2
Katrīna Krīgere. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Biedrības Dzīvnieku brīvība vadītāja Katrīna Krīgere ar domubiedriem mēneša garumā sprostā pie Saeimas atgādinās deputātiem, ka sabiedrības interesēs ir aizliegt nežēlīgo zvēraudzētavu biznesu, kā tas izdarīts jau vairumā ES valstu

Bija auksti un bezcerīgi — pie Saeimas 15. septembrī uzslietajā biedrības Dzīvnieku brīvība sprostā, kas paredzēts cilvēkam, Katrīna Krīgere pavadīja kādu laiku. Sajūtas šausmīgas, viņa pēcāk atzina. Sevišķi iedomājoties, ka šādos kažokādu biznesa sprostos savvaļas dzīvnieki pavada visu mūžu, bez iespējas izkāpt un atviegloti uzelpot. Dzīvnieku tiesību aizstāvji veselu mēnesi sprostā Vecrīgā uz maiņām pavadīs katrs 12 stundas. Kad biedrība izsludināja akciju, reaģējot uz Saeimas ieplānoto lēmumu skatīt kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, ātri pieteicās 142 cilvēki. Jau nākamajā dienā, 16. septembrī, Saeimas lēmums bija aktīvistiem labvēlīgs — Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi, kas paredz no 2026. gada aizliegt kažokzvēru audzēšanu ar mērķi iegūt kažokādas, tika nodoti izskatīšanai komisijās, tātad sāka ceļu Saeimā. Akcija gan turpināsies, jo Krīgere atgādina, ka šis ir tikai viens solis pareizajā virzienā.

Viņa uzskata, ka pēc 20. gadsimta lielajām cilvēktiesību cīņām tagad pienācis laiks dzīvnieku aizstāvībai. «Tās bija lielas cīņas iepriekšējām paaudzēm. Mūsu paaudzei ir jauna cīņa — dzīvnieku atbrīvošana no ciešanām, kas rodas cilvēku darbības rezultātā. Tas ir mūsu uzdevums: nonākt pie labestīgākām attiecībām ar dabu, dzīvniekiem.»

Pēc izglītības psiholoģe un vairākus gadus nostrādājusi medijos, Krīgere kopā ar domubiedriem 2012. gadā izveidoja biedrību Dzīvnieku brīvība ar konkrētu mērķi: izbeigt dzīvnieku ciešanas industriālajā lopkopībā Latvijā. Latvijas dzīvnieku tiesību aizstāvji ātri izveidoja kontaktus ar starptautiskajām organizācijām Fur Free Alliance un Open Wing Alliance. Cīņu par dzīvnieku aizsardzību Krīgeres vadītā organizācija izvērš dažādos virzienos. Piemēram, strādā ar mazumtirdzniecības tīkliem un pārtikas ražotājiem, restorāniem un viesnīcām, mudinot tos atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Dzīvnieku brīvība izveidojusi vietnes Neapedzemeslodi.lv, Augidraugi.lv, Vegan.lv un Veganfest.lv, lai popularizētu uzturu bez dzīvnieku izcelsmes produktiem. Arī Krīgere pati jau labu laiku ir vegāne: «Nolēmu pamēģināt, un iepatikās.» 

Viens no redzamākajiem Dzīvnieku brīvības sasniegumiem līdz šim ir kampaņa Par cilvēcīgu cirku — trīs gadus ilgusī cīņa 2017. gadā noveda pie laba rezultāta, savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā tika aizliegta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu