Putina elektroni • IR.lv

Putina elektroni

3
Aivars Ozoliņš

Krievijas Domes vēlēšanas bija viltotas gluži vai demonstratīvi

Krievijas Domes vēlēšanu uzvarētājs bija zināms aizlaikus, tomēr rezultāts izbrīna. Valdošā partija Vienotā Krievija ieguva mazliet mazāk nekā pusi balsu — 49,8 procentus. Kāpēc tik maz?

Un kādēļ tam bija jānotiek tik teatrāli — ar daudziem publiskiem pārkāpumiem un vismaz četras reizes pārskaitot elektroniskās balsošanas rezultātus, it kā to darītu ar aizvēsturiskiem koka skaitīkļiem? Krievijā vēlēšanu iznākumu izšķir nevis balsotāji, bet gan balsu skaitītāji. Kāpēc vara nevarēja «uzzīmēt» sev ērtu pārsvaru un izdarīt to bez farsa, ko pasaulei rādīja trīs vēlēšanu un vēl divas balsu skaitīšanas dienas?

Piemēram, ja ne gluži tā, kā šajās vēlēšanās Čečenijā, kur par vietvaldi Kadirovu esot balsojuši 99,7 procenti (sak, ir arī opozīcija), tad kā pērn prezidenta vēlēšanās Baltkrievijā, kur brālīgais Lukašenko pasludināja sevi par uzvarētāju ar 80 procentiem balsu. Vai vismaz kā iepriekšējās Domes vēlēšanās 2016. gadā, kurās Putina partijai uztaisīja glītus 54 procentus.

Droši vien tāpēc, ka, pirmkārt, visa Krievija vēl nav kā Čečenija, kur bandītu krusttēvam absolūta vara, un, otrkārt, varbūt arī tāpēc, ka darīt kā Baltkrievijā būtu nozīmējis riskēt ar iznākumu kā Baltkrievijā, kur tauta sacēlās un režīms zaudēja starptautisku leģitimitāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu