Krīzes bērni • IR.lv

Krīzes bērni

3
Nellija Ločmele

Karaliene un depresija — kas tām kopīgs? Abas ir uzplaukušas tepat Latvijā pandēmijas laikā! Divi stāsti, kas šajā žurnāla numurā vēsta par tik ļoti atšķirīgiem «pandēmijas bērniem», spilgti parāda, cik daudz var mainīt patiesas rūpes.

Bet par visu pēc kārtas! Šonedēļ kopā ar Re:Baltica kolēģiem ieskatāmies acīs skolēniem — šie pandēmijas nogurdināto pusaudžu tuvplāni atklāj skarbu patiesību par attālināto mācību sekām, kas ir vēl bēdīgākas par sekmju krišanos un robiem zināšanās. Depresija, dzīves apnikums. Cik ilgi var ēst šādu skolas maizi? Tāpēc epidemioloģiskā drošība izglītības sistēmā ir tik svarīgs jautājums, kas prasa valdībai un visai sabiedrībai tiešām iespringt — lai parūpētos par jauniešu paaudzi un neatņemtu tai nākotnes izredzes.

Bet karaliene, protams, ir leģendārā Emīlija Benjamiņa — ar apbrīnojamu krampi un mērķtiecību apveltītā Jaunāko Ziņu izdevēja, kuras dzīvesstāsta iedvesmota vēsturiska daudzsēriju filma šonedēļ nāk pie skatītājiem. Stipra, gudra, moderna — ar pašas nopelnītām zīda zeķēm kājās un vienu soli vienmēr nākotnē. Viņas mūža noslēgums badā un padomju izsūtījumā ir Latvijas traģiskā likteņa liecība. Un tas, ka šis kino ar milzīgu radošās grupas uzņēmību un valsts finansiālu gādību ir tapis tieši ārkārtas apstākļos, pašā pandēmijas pīķī, arī ir mūsu vēstures liecība — krīzē esam arī ieguvēji, ne tikai cietēji. Filmas titullomā mirdz Guna Zariņa. Tāpēc šonedēļ viņa mirdz arī uz Ir vāka, bet intervijā pastāsta ne tikai par šo «pilnasinīgo» leģendas lomu, bet mazliet ļauj ieraudzīt arī sevi. Dzejas cilvēku, kokos kāpēju. Kāpiet Gunai līdzi!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu