Invaliditāte nav šķērslis jaunu profesiju apgūšanai • IR.lv

Invaliditāte nav šķērslis jaunu profesiju apgūšanai

Foto: Evija Trifanova, LETA
Inguna Zuševica, Sociālās integrācijas valsts aģentūras koledžas vadītāja

Daudzi, kas nonāk Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) koledžā, no sākuma ir sabijušies un ar vāju motivāciju, taču pēc tam izlaidumā, pasniedzot diplomu, mēs redzam, ka cilvēks ir mainījies par 180 grādiem – acis mirdz un ir gatavs izaicinājumiem. Redzot, ka viņš nav vienīgais tālā Latvijas nostūrī ar savu veselības problēmu, nonākot pie mums, cilvēks apjauš, ko spēj. Pārbaudot sevi arī prakses laikā, cilvēks saprot, ka ir spējīgs strādāt, un tas ir ļoti pozitīvi, kad jūtam sava darba augļus. Uzņemšana SIVA izglītības iestādēs ir vairākas reizes gadā, jo piedāvājam plaša spektra izglītības programmas, kas ir dažāda garuma. Arī pašlaik esam gatavi uzņemt jaunus studēt gribētājus.

Ir pieejamas divas izglītības iestādes – koledža un profesionālā vidusskola, kas piedāvā daudzpusēju programmu klāstu – no profesionālās pamatizglītības programmas, profesionālās vidējās izglītības, tālākizglītības programmas, pilnveides programmas līdz pat koledžas programmām, kas ir pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība. Cilvēki ar invaliditāti var apgūt šīs programmas bez maksas, pilnveidot sevi un iegūt jaunas prasmes un zināšanas, lai veiksmīgāk integrētos darba tirgū un spētu nodrošināt vēlamos dzīves apstākļus.

Profesionālajā vidusskolā var apgūt tādas profesijas kā florists, pavārs, pavāra palīgs, dārznieks, šuvēja palīgs, datorsistēmu tehniķis, savukārt koledžas programmās var iegūt grāmatveža, personāla speciālista, komercdarbības un informācijas tehnoloģiju speciālista kvalifikāciju.

Profesionālās rehabilitācijas mērķa grupa ir tieši cilvēki ar invaliditāti, tāpēc SIVA skolās  ir pielāgota vide, lai tā būtu pieejama gan cilvēkiem ar kustību traucējumiem, gan redzes un dzirdes traucējumiem. Arī mācību process tiek īstenots individuāli, ņemot vērā gan funkcionālos traucējumus, gan socializācijas problēmas, kas bieži ir līdzās veselības problēmām. Ņemot vērā, ka audzēkņu un studentu vidējais vecums ir 35+, var secināt, ka visbiežāk mācības pie mums sāk cilvēki, kuri vēlas vai nu kaut ko dzīvē mainīt vai pārkvalificēties veselības stāvokļa dēļ.

Ar motivāciju un apņēmību pretī izaicinājumiem

Pirmais, kas katram interesentam darbspējas vecumā būtu jādara, – jāpiesakās pie mums profesionālās piemērotības noteikšanas pakalpojumam. Tas ir nedēļu ilgs pasākums, kur mūsu multidisciplinārā komanda – psihologi, pedagogi, ārsts, fizioterapeits – kopīgiem spēkiem nolemj, kura no izglītības programmām būtu vispiemērotākā. Tālāk jau var stāties kādā no koledžas vai vidusskolas programmām. Speciālisti noslēgumā sniedz rekomendāciju gan par piemērotākajām mācībām, gan veselības uzturēšanas un uzlabošanas pasākumiem, gan citiem pasākumiem, kas veicina personas nodarbinātību un sociālo iekļaušanos.

Lai mācību process noritētu veiksmīgi, skolās tiek nodrošināts atbalsta personāls – sociālie darbinieki, karjeras konsultanti un ārstniecības speciālisti. Papildus mācību procesam katram studentam un audzēknim tiek izstrādāts un īstenots individuāls rehabilitācijas plāns sadarbībā ar ārstiem un citiem speciālistiem.

Mūsu grupas ir nelielas, kas arī ir pozitīvi, jo tādējādi varam nodrošināt individuālu pieeju. Kāda mūsu studente ar invaliditāti, kura nolēma mainīt profesiju 60 gadu vecumā, lielāko daļu savas darba dzīves bija strādājusi zivju pārstrādē un tirgū, bet pēc iegūtas traumas aktīvi darboties vairs nevarēja. Viņa saka: ”Grūti pieņemt situāciju, ka ķermenis neklausa, bet galva vēl ir ideju pilna un šķiet, ka visu vari. Pabeidzot SIVA skolu, man izdevās piepildīt jaunības dienu sapni – kļūt par floristi.” Šādi stāsti patiesi mūs iedvesmo, un esam gandarīti, ka varam palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti piepildīt savus sapņus. Pašlaik sieviete strādā par floristi Bauskā un ir lepna par iegūtajām prasmēm, kuras priecē arī pircējus.

Individuāla pieeja un atbalsts ne tikai mācību laikā, bet arī pēc absolvēšanas

Ja skatāmies, cik daudz absolventu dodas darba gaitās, rezultāti ir atšķirīgi katrai programmai. Koledžas programmās tie ir apmēram 60%, vidusskolas programmās šis skaitlis ir nedaudz mazāks. Piemēram, pēc Jūrmalas profesionālās vidusskolas absolvēšanas visaktīvāk darba tirgū iekļaujas izglītības programmu “Komerczinības” ,“Datorsistēmas, datubāzes un datortīkli”, “Datoru lietošana” un “Ēdināšanas pakalpojumi” absolventi. Savukārt no koledžas absolventiem visvairāk nodarbināti ir studiju programmu “Grāmatvedība un nodokļi”, “Cilvēku resursu vadība” absolventi.

Mums ir karjeras konsultanti, kuri sniedz atbalstu mācību laikā prakses vietu atrašanā. Prakse ir ļoti labs atspēriena punkts audzēkņiem, lai darba devējs varētu novērtēt viņa profesionālo sagatavotību, spēju un vēlmi mācīties, apgūt ko jaunu, pilnveidoties un strādāt komandā. Tāpat katram studentam meklējam prakses vietu, kas būtu tuvāk viņa dzīvesvietai –  visā Latvijas teritorijā, lai pēc tam, ja šis audzēknis sevi labi pierāda, būtu iespēja arī palikt strādāt turpat dzīvesvietas tuvumā. Līdz ar to katra sadarbība tiek veidota jau ar tālejošu redzējumu.

Piemēram, trīs 2020. gada koledžas studiju programmas “Grāmatvedība un nodokļi” absolventi saņēma darba piedāvājumu no darba devējiem kvalifikācijas prakses uzņēmumos. Absolventi veiksmīgi strādā par grāmatvežiem Rīgā, Dobelē un Ogrē.

Būtiski pieminēt, ka pēc SIVA izglītības iestāžu pabeigšanas absolventi vēl vismaz pusgadu saņem karjeras konsultanta atbalstu, kurš sniedz konsultācijas un palīdz veidot sadarbību ar darba devējiem, sagatavot CV un motivācijas vēstuli.

Protams, ir arī darba devēji, kuri paši vēršas pie mums un izsaka savu darba piedāvājumu, ko ļoti novērtējam. Ar lielu daļu darba devēju esam izveidojuši ilggadēju sadarbību prakses vietu nodrošināšanā, un viņi arī pēc tam ir atsaucīgi pieņemt darbā mūsu absolventus. Taču nereti gadās saskarties arī ar stereotipisko uztveri – ja ir cilvēks ar invaliditāti, tātad viņš ir ratiņkrēslā un maz ko spēj. Mēs visi zinām, ka tas ne vienmēr tā ir un ir profesijas, kur ratiņkrēsls vai cita invaliditātes izpausme nav traucēklis darbu veikšanai. Tāpēc aicinām darba devējus pie mums uz dažādiem pasākumiem un plānojam to darīt arī turpmāk.

Vēlamies iedrošināt cilvēkus ar invaliditāti, kuri grib apgūt jaunu profesiju, nebaidīties un sekot savam sapnim. Palīdzēsim ar profesijas pielāgošanu, atbalstīsim mācību procesa laikā, kā arī pēc absolvēšanas. Ticiet – nekad nav par vēlu kaut ko mainīt!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu