Lūk, ko atklājuši! • IR.lv

Lūk, ko atklājuši!

Neilgi pirms šāgada Nobela prēmijas laureātu paziņošanas dažādās jomās, kā vienmēr, ar savu ilggadējo ceremoniju priekšā aizsteidzies tā dēvētais joku Nobels. Šie zinātnieki tiek sumināti Hārvarda Universitātē, un viņu pētījumi ir bijuši pavisam nopietni, vienkārši cilvēkiem no malas tie izskatās diezgan dīvaini, dažreiz pat absurdi

Balva bioloģijā
Zviedriete Susanne Šēca analizējusi kaķu murrāšanas akustisko līmeni, ilgumu, intensitāti un citus parametrus, pierādot, ka murrāšanu var sagrupēt sīkākās izpausmēs, ieskaitot pļāpāšanu, kurnēšanu, ņaudēšanu, vaidēšanu, čīkstēšanu, šņukstēšanu, gaudošanu, rūkšanu.


Balva ekonomikā
Pavlo Blavatskis no Monpeljē biznesa skolas Francijā vēlējās noskaidrot, vai valdības ministru aptaukošanās ir laba pazīme korupcijas līmenim valstī. Viņš 2017. gadā savāca 299 politiķu tuvplāna fotogrāfijas no 15 bijušajām PSRS valstīm (Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Igaunijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Ukrainas un Uzbekistānas). Un, izmantojot datorprogrammu, aprēķināja katras personas ķermeņa masas indeksu. Izrādījās, ka aptaukošanās līmenis tik tiešām sakrīt gan ar Transparency International korupcijas uztveres indeksu, gan ar Pasaules Bankas sabiedrības integritātes indeksu. Visaugstākais novērtējums ir Igaunijai, kurai seko Lietuva, Latvija un Gruzija, bet vissliktākā situācija ir Turkmenistānā.


Balva medicīnā
Četri pētnieki no Vācijas, Turcijas un Lielbritānijas vēlējās noskaidrot, vai orgasms seksa laikā uzlabo elpošanu caur degunu. Uzlabo! Cilvēkiem, kuriem ir iesnas, pēc orgasma ir vieglāk elpot caur degunu aptuveni stundu.


Balva ekoloģijā
Četri zinātnieki no Spānijas un Irānas izpētīja, kādas baktērijas dzīvo izspļautās košļājamajās gumijās, kas ielu renstelēs nogulējušas aptuveni trīs mēnešus. Francijā, Spānijā, Grieķijā, Turcijā un Singapūrā savāktie paraugi apliecināja, ka košļājamās gumijas sadalās diezgan lēni un pa to laiku tajās iemitinās dažādas baktērijas, kas var izraisīt saslimšanu, piemēram, nonākot ūdensapgādes sistēmā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu