Garšīgi un ētiski • IR.lv

Garšīgi un ētiski

Gatis Zēmanis, Kalve Coffee dibinātājs. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Kalve Coffee izveidotājs Gatis Zēmanis pēc dažiem gadiem darba ņēmēja ādā kafijas industrijā nolēma kopā ar domubiedriem izveidot savu biznesu — stilīgu, kvalitatīvu kafiju hipsteriem, kundzītēm un visiem citiem

Radīt kaut ko skaistu. Izdarīt labāk nekā citi. Atstāt kaut ko nākamajām paaudzēm, saviem bērniem. Tāda bija uzņēmēja Gata Zēmaņa pamata motivācija, kad viņš 2017. gadā izlēma radīt Kalve Coffee. «Man jau liekas, ka svarīgākais biznesā ir balanss — ka tu spēj sabalansēt finansiālās intereses ar emocionālajām,» saka starptautiski augstu novērtētā kafijas zīmola izveidotājs. Pirms diviem gadiem šis Latvijas uzņēmums ieguva sudraba medaļu Alliance for Coffee Excellence sacensībās Roast Masters of 2019. 

Taču Gata sākums biznesā ir šāds: būdams kafijas industrijas darbinieks, viņš jau pārzināja šo jomu. Bija izpratne un kontakti. Zināja, ka savā biznesā grib specializēties uz tā saukto speciality coffee — augstas raudzes kafiju, kas nāk no viena vai nedaudziem piegādātājiem. Šādu kafijas biznesu mūsu reģionā nebija daudz. 

Zināmas iestrādes jau bija: vēl pirms biznesa izveidošanas Gatis bija braucis uz kafijas fermām Centrālamerikā, pārzināja šo vidi. Savukārt Gata domubiedrs un biznesa partneris Raimonds Selga devās mācīties kafijas grauzdēšanu uz Nīderlandi. Biznesu veidojot, viņi pielāgoja iegūtās zināšanas Latvijas apstākļiem un saviem priekšstatiem par labu kafiju. Tad bija jāsper nākamie soļi: jāpērk iekārtas, jāsāk ražot, un jāietērpj kafija pievilcīgā dizainā. 

Šobrīd Kalve Coffee izskatās vareni: krīzē pārcēlušies uz daudz lielāku ražotni Jaunmārupē. Atvēruši divas pievilcīgas kafijas malkošanas vietas Rīgas centrā. Darbību pamatīgi izpletuši: grauzdē savam zīmolam, kā arī pēc pasūtījuma citiem uzņēmumiem, nodarbojas ar konsultācijām un kafijas bārmeņu mācīšanu, kā arī tirgo kafijas pagatavošanas iekārtas, brūvrīkus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu