Skarbā patiesība • IR.lv

Skarbā patiesība

1
Dace Pūce. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Pēc ievērojamiem starptautiskiem panākumiem šonedēļ uz Latvijas kinoekrāniem pirmizrādi piedzīvos režisores Daces Pūces spēlfilma Bedre. Režisorei ceļš uz pirmo pilnmetrāžas filmu prasījis gandrīz 20 gadus

Kad pirms gada jaunās kinorežisores Daces Pūces spēlfilma Bedre saņēma Grand Prix balvu Lībekas kinofestivālā, žūrija lēmumu pamatoja ar vārdiem: «Fantastiskā debija no Latvijas pilnībā apbūra. Filmas centrā ir vientuļš zēns, kurš mēģina atrast savu ceļu nomācošos apstākļos. Aizraujošs stāsts ar lieliskiem aktieriem, sirdi plosošs, bet ne brīdi salkans, ar neaizmirstamiem poētiskiem kadriem. Bedre būtībā ir par to, kā māksla var mierināt un glābt dzīvības. Mēs ļoti gaidām Daces Pūces nākamo filmu.»

Bedre turpina plūkt laurus: galvenā balva festivālā Tallinn Black Nights, Grand Prix Starptautiskajā kinofestivālā Baltijas debijas, labākās filmas nominācija Colorist Awards konkursā Krievijā. Izplatīšanai Vācijā, Šveicē un Austrijā Bedri jau iegādājies Arsenal Filmverleih un izrādīšanai visā Eiropā — starptautiskā TV un interneta platformu grupa HBO Europe.

Dace pazīstama kā mūziķe, leģendārās grupas Marana dalībniece, komponista Valta Pūces dzīvesbiedre un līdzgaitniece mūzikā, grupas DaGamba čellista Valtera Pūces mamma. Dziedātāja, diplomēta kordiriģente, mūzikas videoklipu autore. Tā sākās viņas ilgais ceļš uz režiju — ar mūzikas video un vēlāk kompānijā Marana Productions tapušajiem reklāmas video, ko Dacei pasūtīja lielākās Latvijas reklāmas aģentūras. Lai sagatavotu sevi kinorežisores darbam, vispirms mācījusies Braitonas Filmu skolā un Ņujorkas Filmu akadēmijā. Tikai tad uzdrošinājusies stāties Kultūras akadēmijas režijas kursā, kur ieguvusi maģistra grādu. 

Rakstnieces Janas Egles stāstiem kā savas debijas spēlfilmas avotam viņa uzdūrās nejauši — dzirdēja fragmentus radioraidījumā un saprata, ka tieši šādu materiālu meklējusi. Pirms scenārija rakstīšanas un filmas tapšanas Dace gāja pie pāru psihoterapeita. Uzgaidāmajā telpā sēdēja vairāki pāri, tikai Dace viena, bet ne gluži — viņai «līdzi» bija filmas varoņi, ar kuriem jāatrod saikne un jāsakārto attiecības. Dēls, kurš ienīst tēvu, un vīrs, kurš sit sievu. Sieviete, kura visu mūžu dzīvojusi kā vīrietis. Skolā apcelts zēns, kuru audzina kolosāla, bet sarežģīta un daudz pārcietusi vecmāmiņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu