Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Parīzē beidzot īstenota 60 gadus lolota mākslinieka Kristo Javaševa ideja, sudraboti zilā audumā ietinot vienu no Francijas galvaspilsētas simboliem — Triumfa arku. Kopumā šai mākslas akcijai bija nepieciešami 25 000 kvadrātmetru auduma un 95 cilvēku precīzi saskaņots darbs. Mākslinieks agrāk «apģērbis» arī Berlīnes Reihstāgu un citas ēkas. Kristo devās mūžībā pērn 84 gadu vecumā. Foto — Scanpix

Francijā pagājušajā nedēļā sāka tiesāt 20 cilvēkus, kurus apsūdz par teroraktiem 2015. gada 13. novembrī, kad Daesh sarīkotajos sprādzienos un uzbrukumā koncertzālē Bataclan gāja bojā 130 cilvēku, bet ievainoti tika 350. Uz apsūdzēto sola īpaši izbūvētā Parīzes tiesas zālē atrodas 14 apsūdzētie, to skaitā vienīgais izdzīvojušais teroristu grupējuma pārstāvis Salahs Abdeslams. Paredzams, ka tiesa ilgs vismaz deviņus mēnešus, tā tiek raksturota kā lielākais tiesas process mūsdienu Francijā.

Afganistānas islāmistu organizācija Taliban ANO iesniegusi rakstveida garantijas starptautisko humanitāro organizāciju darbinieku pārvietošanās drošībai valstī. Talibi arī solījuši, ka palīdzības organizāciju darbā varēs pieņemt sievietes. Humānajai palīdzībai Afganistānai pirmdien saziedots miljards ASV dolāru (ap 849 miljoni eiro). Taliban otrdien paziņoja par pagaidu valdības un Islāma emirāta izveidošanu. Premjerministrs būs viens no Taliban dibinātājiem mulla Mohammads Hasans Ahunds.

Sestdien ASV notika piemiņas pasākumi, atceroties 2001. gada 11. septembra terorakta upurus. Pirms 20 gadiem bojāgājušo radinieki Ņujorkas memoriālā nolasīja 2977 upuru vārdus. Pēc ASV prezidenta Baidena rīkojuma FIB sestdien atslepenoja pirmo no dokumentiem par terorakta izmeklēšanu, taču tajā nav pierādījumu par iespējamo Saūda Arābijas varas iestāžu iesaisti uzbrukuma organizēšanā. 15 no 19 teroristiem bija Saūda Arābijas pilsoņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu