Trešo poti visiem? • IR.lv

Trešo poti visiem?

10
Ieva Jakone

Politisks spiediens. Tā vietējie eksperti dēvē ministru centienus sākt Covid-19 revakcināciju ne tikai slimniekiem ar būtiski novājinātu imunitāti, bet visiem. Kamēr ne Eiropas, ne Amerikas regulatori zaļo gaismu oficiāli vēl nav devuši, revakcinācija sākta virknē valstu, arī Lietuvā. Kādi ir šo valstu argumenti?

Manāmi aizkaitināts, viņš ar pirkstiem bungo valdības apspriežu galdu. «Jušana ir, ka mēs sekojam tikai vienai autoritātei — Eiropas Zāļu aģentūrai —, bet citas valstis nez kāpēc pieņem dažādus lēmumus, un izskatās, ka beigās mēs tos tāpat pieņemam,» premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) secina 7. septembra valdības sēdē. Viņa neapmierinātību raisījis Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas Daces Zavadskas skaidrojums, ka pagaidām nav pamata lemt par Covid-19 vakcīnas trešo devu plašākai sabiedrībai. 

Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd to rekomendē tikai imūnsupresijas pacientiem, piemēram HIV vai vēža slimniekiem un cilvēkiem pēc orgānu transplantācijas, un šajā sēdē to atbalsta arī Latvijas valdība. Tomēr Kariņš un citi ministri prasa vairāk — papildpoti plašam vakcinēto lokam, ko jau ievieš citās valstīs. 

Piemēram, Izraēlā jau pilnā jaudā vakcinē iedzīvotājus virs 50 gadiem, Lietuvā lemts par vakcīnas pieejamību medicīnas iestāžu un pansionātu darbiniekiem, kā arī senioriem virs 65 gadu vecuma. 

Profesore Zavadska norāda, ka visas valstis pieņēmušas politiskus lēmumus, kas nav pamatoti ne medicīnā, ne zinātnē, taču šāda atbilde ministrus neapmierina. «Vai mēs būsim tie, kas tikai paklausīgi ies pēc instrukcijām, ko pateiks EZA, kaut arī viss ir nobriedis šai situācijai? Visi grib sevi pasargāt! Kā tad mums rīkoties? Varbūt mēs vispār varam neveidot nekādas institūcijas valstī un klausīties tikai, ko saka EZA,» aizsvilstas arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu