Starptautiski unikāli • IR.lv

Starptautiski unikāli

Imants Breidaks. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

ManaBalss.lv turpinās strādāt, lai Latvijas pilsoņi varētu ikdienā jēgpilni mijiedarboties ar savu valsti, lai arī kur atrastos, sola sabiedrības līdzdalības platformas un nodibinājuma Sabiedrības līdzdalības fonds vadītājs Imants Breidaks

Šveice ir akmens laikmetā, salīdzinot ar Latviju, teikuši turienes kolēģi, kad iepazinušies ar ManaBalss.lv darbu un rezultātiem. Tas ir gandrīz pirmais, ko pavēstīja ManaBalss vadītājs Imants Breidaks, kad pagājušonedēļ piezvanīju viņam Slovēnijā, kur viņš piedalījās starptautiskā konferencē. Kad 10. septembrī «pusdienojām» tiešsaistē, viņš precizēja — Šveice, protams, ir tiešās demokrātijas paraugvalsts, taču pilsoņu digitālu likumdošanas iniciatīvu jomā ManaBalss ir pasaules līdere.

Desmit gados kopš izveidošanas ManaBalss.lv unikālo lietotāju skaits sasniedzis gandrīz 400 tūkstošus (398 955, Breidaks precizē un prognozē, ka apaļo robežu varētu sasniegt divu nedēļu laikā). Kopējais parakstu skaits par iniciatīvām ir gandrīz 2,2 miljoni. 10 gadu laikā platformā ir nobalsojuši 14,8% Latvijas iedzīvotāju. 45 iniciatīvas ir «sasniegušas pozitīvas izmaiņas», proti, atbalstītas Saeimā. Nevienas citas valsts līdzīgas platformas nevar lepoties ar tik augstu līdzdalības un sekmīguma līmeni. Kopumā līdz šim iesniegtas 2124 iniciatīvas, 599 arvien ir aktīvas (joprojām var parakstīties, piemēram, arī par kaiju padzīšanu no Rīgas).

Atšķirībā no Šveices, kur pilsoņu likumdošanas iniciatīvu virzīšana ir lielākoties pašvaldību ierēdņu roku darbs ar papīriem, ManaBalss process ir pilnībā digitalizēts — par iniciatīvu var parakstīties, autorizējoties ar e-parakstu vai internetbankas starpniecību. Arī tas ir «starptautiski unikāli», Breidaks uzsver. Ir iniciatīvas, kuras publicētas «mazāk nekā stundas laikā». Taču ir arī tādas, «kurās pusgadu velkas gumija», kamēr nodibinājuma darbinieki (to ir mazāk par 15, apmēram puse strādā pilnu slodzi) savāc ekspertu viedokļus un līdztekus mēģina pārliecināt iesniedzēju pamainīt tekstu, lai tas kļūtu reālistiskāks un publicējams.

Katra iniciatīva, kas savāc vismaz 10 tūkstošus parakstu, nonāk Saeimā. Taču ne katru iesniegto ManaBalss publicē. «Publicējam 40% no tā, ko saņemam.» Pirmajos gados tie bijuši tikai 20%, līdz 2019. gadam šis rādītājs bija uzkāpis līdz 50%, taču pašlaik ir krities — Covid-19 «ir izraisījis spriedzi un dusmas, un vēlmi atriebties, emocionāli kaut kā terorizēt valdību», Breidaks secina. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu