Žurnāla "Domuzīme" Dzejas balva piešķirta dzejniecei Liepai Rūcei • IR.lv

Žurnāla “Domuzīme” Dzejas balva piešķirta dzejniecei Liepai Rūcei

Liepa Rūce. Publicitātes foto

Žurnāla Domuzīme Dzejas balvu 2021 par labāko latviešu oriģināldzejas krājumu, kas laists klajā no 2020. gada septembrim līdz šā gada augustam, trešdienas vakarā saņēma dzejniece Liepa Rūce par pirmo krājumu Atspulga balss, ko klajā laidis apgāds Pētergailis.

Balvā dzejniece guva radošo stipendiju nākamā krājuma rakstīšanai un mākslinieces Unas Mikudas veidotu sudraba piespraudi, uz kuras attēlots Domuzīmes Dzejas balvas simbols – asteres zieds.

Domuzīmes Dzejas balvas žūrijas priekšsēdētājs, dzejnieks Jānis Vādons uzsvēra – lai gan krājums Atspulga balss ir literārā debija, grāmata apliecina rūpīgu, talantīgu darbu, briedumu, kas spēj radīt nospriegotus, precīzus dzejoļus. “Žūrija novērtēja krājuma pārliecinošo kvalitāti, ko ar Domuzīmes balvu arī vēlamies izcelt. “Es guļu atvērta” dzejniece saka vienā no tekstiem, un tāds ir arī viss krājums – lai gan piedzīvotais ir pārstrādāts un refleksijā vispārināts, tomēr nezūd sajūta, ka dzejoļu daudzbalsībā un dažādajos pieredzes skatpunktos vienmēr klātesošs ir personiskais. Personiskais, kas nav apkaisīts ar jūtelības patosu, liekulīgiem mierinājumiem vai nepatīkamā cenzūru. Dzīves atspulgu metafizika, dramatiskā mistērija, kas mūs nebeidz intriģēt.”

Domuzīmes Dzejas balvai 2021 tika iesūtīti 25 latviešu oriģināldzejas krājumi, kurus vērtēja žurnāla redakcija un pieaicinātās žūrijas dalībnieces: Mārtiņš Mintaurs, Aksels Hiršs, Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Daina Sirmā un Sintija Kampāne. Žūrijai nācās pieņemt arī sāpīgus lēmumus, jo aizvadītais dzejas gads bijis augstvērtīgiem un kvalitatīviem krājumiem bagāts.

Balvai tika izvirzīti seši krājumi: Aivara Eipura Dzejoļu remonts (Neputns); Jura Kronberga Debesīs dievs bīda mēbeles (Dienas Grāmata); Edvarda Kuka  Vadi (Neputns); Ievas Rupenheites palaidiet sievieti (Neputns); Liepas Rūces  Atspulga balss (Pētergailis); Ineses Zanderes Mantojumi (Neputns).

Iecerēts balvu piešķirt katru gadu. Žurnālā Domuzīme regulāri tiek publicēta latviešu jaunākā dzeja, tādējādi aktuālā dzejas aina Latvijā žurnāla redakcijai ir diezgan labi pārredzama. Dzejas balva ir likumsakarīgs turpinājums dzejas procesu novērtējumam, arī iespēja pievērst uzmanību un īpaši atzīmēt dzejas gada laikā izdotos lieliskos krājumus.

Dzejas balvas izveide žurnāla Domuzīme septītajā pastāvēšanas gadā apliecina arī paša literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla briedumu.

Žurnāls Domuzīme iznāk kopš 2015. gada un tiek veidots par VKKF piešķirto finansējumu. No 2021. gada žurnāls iznāk sešas reizes gadā – februārī, aprīlī, jūnijā, augustā, oktobrī, decembrī. To iespējams iegādāties preses tirdzniecības vietās un grāmatnīcās, abonēt arī digitālo versiju.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu