Pirmās ražas laiks • IR.lv

Pirmās ražas laiks

2
Sporta pils dārzu idejas autore Renāte Lagzdiņa. Foto — Kristīne Madjare
Monta Kaiva Konovalova, speciāli Ir

Šoruden Sporta pils dārzos zum bišu stropi un izauguši tomāti, burkāni, arbūziņi, piparmētras un pat tabakas lapas. Tam pa vidu uzplaukusi arī draudzība dārznieku kopienā

Ir vēls vakars, bet dārznieki pēc garas darbadienas aizvien vēl dodas rušināties pa zemi bijušās Sporta pils teritorijā. Daudziem šī bijusi pirmā pieredze ar savu mikrodārziņu. Tāpēc lepnums par ražu, ko izdevies paglābt no vasaras svelmes, ir liels. «Nebiju vēl līdz galam noticējusi, ka šī iecere vispār var īstenoties, bet tagad te ir dārznieki, ūdens, elektrība, lampiņas, un viss koncepts no sapņa ir piepildījies realitātē,» stāsta projekta vadītāja un Sporta pils dārzu idejas autore Renāte Lagzdiņa. «Izņemot to, ka mums nav šķūnīšu, ko mēs sākotnēji gribējām, mēs esam izdarījuši visu, ko vēlējāmies.» Renāte ir apņēmības pilna īstenot arī citas idejas, jo Sporta pils dārziem vēl priekšā divas sezonas.

Tomēr sajūtu, ka projekts ir patiesi izdevies, sniedz paši dārznieki. Piemēram, viena no projekta dalībniecēm Maija Kāle dalījusies feisbukā ar ierakstu par to, ka viņas meita no vecmammas gumiem pati te izaudzējusi dālijas, ko aiznesusi savai skolotājai 1. septembrī. Tas ļoti aizkustinājis Renāti.

Svelme satuvina

Šķiet, pat vairāk par dārzkopību visus te vieno draudzība un radošas kopienas sajūta. Šogad lielākais izaicinājums jaunajiem dārzniekiem bija sausums, kura dēļ stādiņi bija jālaista katru dienu. Tas daudziem bija liels, bet satuvinošs pārbaudījums.

«Tieši pateicoties sausumam, sākām aktīvi draudzēties. Iemanījāmies cits citam palīdzēt, aplaistot kaimiņu stādiņus,» stāsta Rolands Laķis, TV producents, lektors un aktīvs dārznieks Sporta pils dārzos. Rolands šovasar mēģinājis audzēt rūpnieciskās kaņepes, vienu no Eiropā legalizētajiem kaņepju veidiem. «Eksperiments izdevās — tagad varu taisīt kaņepju sviestu. Man bija arī pilna kaste ar piparmētrām — tās bija tik lielas, ka paspējām novākt jau divas ražas.» Rudenī varēs dzert piparmētru tēju un atcerēties, kā gāja vasarā, spriež Rolands. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu