Sātanisms Akas ielā • IR.lv

Sātanisms Akas ielā

9
Aivars Ozoliņš

Prasītāji aizkrāsot Brektes gleznojumu prasa ierobežot mūsu brīvību

Kovidiotisms nenāk viens. Kad jau jebkurš var būt epidemiologs un infektologs (tikai dod dies’ tos fakin vārdus izrunāt!), tad jau par mākslu vispār viss skaidrs: patīk vai nepatīk! Turklāt atšķirībā no viedokļa par zinātni, kad, piemēram, gravitācijas vai elektrības noliegšana var beigties slimnīcā, neko nemaksā pateikt, ka šis smērējums/meldiņš/skricelējums ir mēsls. Gaumes lieta un uzskatu brīvība! Vai ne?

Taisnība, kamēr tā ir tikai paša gaumes lieta. Taču, tāpat kā vakcīnu noliedzēji piepeši ne tikai jūtas gudri un svarīgi, bet arī pieprasa, lai viņu viedoklis ir jums saistošs tāpēc, ka ir pareizais, karot atmodušies arī mūžam dzīvie pareizās mākslas krustneši, kuri zina, kādas gleznas un grāmatas jums nevajag.

Jau gandrīz mēnesi internetu tricina sašutušie par Kristiana Brektes sienas gleznojumu Veltījums Džemmai Skulmei uz skolas brandmūra Akas ielā 10. Varētu priecāties, ka beidzot kāds mākslas darbs izraisījis viedokļu kaismīgu izmiju, ja šī paliktu estētu diskusija par to, «kāpēc tai vecenei trīs pupi» un ka «tādus ķēmus var uzķēpāt jebkurš bērns».

Diemžēl arī šajā reizē runa ir nevis par mākslu, bet gan par varu. Politiski uzbudinātie kritiķi prasa «ģimenes vērtību» un «bērnu garīgās veselības» labad aizliegt un iznīcināt sienas gleznojumu jeb «murāli», kā to nu dēvē. (Paldies par dubiozi kontroversālu, tomēr fascinējoši drastisku natīvās valodas apdeitu.) Ir pat sākuši vākt parakstus par tā aizkrāsošanu, un iniciatīvas pieteikums ir īsts politisks manifests: «Skolas murālim ir jābūt harmoniskam, ar pozitīvu saturu, atbilstīgam Latvijas sabiedrības vispārpieņemtajām normām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu