Kāpēc kļūt par vizuālās mākslas skolotāju? • IR.lv

Kāpēc kļūt par vizuālās mākslas skolotāju?

Ilustratīvs attēls
Māra Ādiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas lektore

Mēs – Mākslas akadēmija – lepojamies, ka gandrīz katrā Latvijas mākslas skolā strādā kāds mūsu absolvents. Akadēmijas studentiem ir liela interese par pedagoģiju mākslas skolās, radošās darbnīcās un privātpraksēs, un arī turpmāk katram akadēmijas studentam būs iespēja apgūt mākslas pedagoģiju un psiholoģiju.

Diemžēl situācija vispārizglītojošajās skolās atšķiras, un vizuālās mākslas priekšmetam jau gadu desmitiem ir tāda kā “nesvarīga” un arī “nesaprasta” un daļēji novārtā atstāta priekšmeta statuss.

Jaunā studiju programma to radikāli mainīs, tāds ir mūsu mērķis un cerība. “Skolotāju – mākslinieku” satikt un ar viņa palīdzību iepazīt, un iemīlēt mākslu ir pelnījuši visi bērni katrā Latvijas skolā.

Jaunā studiju programma fokusēsies uz vispārējās izglītības vizuālās mākslas skolotāju sagatavošanu.

Tiks piedāvāts apgūt vizuālās mākslas mācīšanai vispārizglītojošā skolā nepieciešamās specifiskās prasmes – strādāt ar lielu grupu (visu klasi) mācību stundas ietvarā, izprast un pielietot Skola2030 ieviestās satura inovācijas, kļūt par skolas radošo dzinējspēku un skolēnu iedvesmotāju. Paralēli studenti mācīsies strādāt arī interešu izglītības formātā. Lielu studiju laika daļu aizņems praktiskās studijas skolās un kultūras institūcijās.

Pamatpriekšmetus studenti apgūs Mūzikas akadēmijā kopā ar citu mākslu (mūzikas, dejas, teātra) topošajiem skolotājiem. Savukārt specializāciju – vizuālās mākslas disciplīnas – piedāvāsim apgūt Mākslas akadēmijas vidē lielisku mākslinieku vadībā. Vizuālās mākslas skolotāja programmās studējošie iepazīs dažādas klasiskas un laikmetīgas mākslas tehnikas un veidus. Papildus tam arī mākslas vēsturi un teoriju, lai sagatavotos jaunā mācību priekšmeta “Kultūras studijas” pasniegšanai vidusskolās.

Laikmetā, kad jebkas var tikt nosaukts par mākslu, skolotāja darbs ir kļuvis daudz interesantāks par vienkārši zināšanu un prasmju sniegšanu. Māksla ir domāšanas, attieksmes pret pasauli veids, un tieši savā izpratnē par mākslu un dzīvi mēs esam gatavi dalīties ar topošajiem skolotājiem.

Ja tevi interesē māksla un ja patīk komunicēt ar cilvēkiem – iedvesmot bērnus, aizstāvēt mākslas jēgu diskusijās ar skeptiskiem pusaudžiem un pierādīt skolas vadībai un skolēnu vecākiem, ka vizuālā māksla ir ļoti nozīmīgs mācību priekšmets, tad nāc studēt vizuālās mākslas skolotāja programmā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu