Skaista vide nomierina • IR.lv

Skaista vide nomierina

1
Andris Drēska, Alejas projektu dibinātājs un direktors. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Pirms 21 gada Andris Drēska sāka ar zālāju pļaušanu Jelgavā, bet nu viņa uzņēmums Alejas projekti izaudzis par vienu no vadošajiem vides veidotājiem Latvijā. Uzņēmējs uz savas ādas izjutis, cik pēkšņi straujai augšupejai var sekot kritiens, un zina — arī no dziļas bedres var tikt atpakaļ zirgā!

Viss sākās ar vecmāmiņas puķu dobes pārtaisīšanu pēc vācu modes. «Es esmu čalis no laukiem — uzaudzis kārtīgās lauku mājās Jelgavas novada Zaļenieku ciemā netālu no Abgunstes muižas,» saka ainavu būvniecības uzņēmuma Alejas projekti dibinātājs un direktors Andris Drēska. Sakoptas dobītes, augļu koki, sakņu dārzs, lauki un lopi — tas viss viņam bijis mīļš un tuvs kopš mazotnes. Taču par spēcīgu grūdienu nākotnes nodarbošanās virzienā kalpoja māsīcas no Vācijas atvestais Kordes rožu katalogs.

«Vienas vijas, otras — tik lielas, citas — maziņas… Tik skaisti!» tobrīd apmēram 18 gadus vecais Andris, kurš tehnikumā apguva radioaparātu būvi, apburts šķirstīja katalogu. «Un galvenais — rozēm priekšā foršs, gluds zāliens.» Ārzemju mode savaldzināja tā, ka Andris nolēma — mājas priekšdārzs jāpārveido pēc līdzīgas piegrieztnes. Svarīgākais — lai smukais zāliens ir! Puisis ar trim sabiedriskajiem transportlīdzekļiem devās uz kokaudzētavu Baltezers. Stādi abās rokās un mugursomā tika pārvesti mājās, un dārzs piedzīvoja pārvērtības. 

«Dzinulis sakārtot un izveidot kaut ko skaistu man ir no pusaudža gadiem,» saka Andris. Pavasaros viņam patika rūpīgi apgriezt krūmus tā, lai neviens sauss zars nerēgojas un nebojā skatu, un fantazēt, ko skaistu vēl varētu izdarīt.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē mācoties agronomiju, Andris saprata — nekāds lauksaimnieks no viņa nesanāks. Visvairāk interesēja augļkopība, dārzeņkopība un dekoratīvā dārzniecība, ko mācīja ļoti maz. Studiju gados viņš sāka piestrādāt Rīgas pašvaldības uzņēmumā Rīgas dārzi un parki un guva pirmo pieredzi zālienu ierīkošanā un koku stādīšanā. Pēcāk divus trīs gadus nostrādāja par parka dārznieku un saimniekoja Viesturdārzā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu