«Savu darbu paveicām par 100%» • IR.lv

«Savu darbu paveicām par 100%»

6
Viena no Latvijas karavīru dislokācijas vietām Afganistānā — nometne Mazārešarīfā. Centrā ar saulesbrillēm pa kreisi — pulkvežleitnants Jānis Kolosovskis. Foto no privātā arhīva
Agnese Meiere

Afganistāna, kas gadu desmitiem nav pieredzējusi mieru, tikko atkal pārgājusi Taliban rokās. Kā jūtas Latvijas karavīri, kuri šajā valstī bijuši misijā un balstījuši Afganistānas drošības spēkus?

Sniedzot palīdzību Afganistānas drošības spēkiem, plecu pie pleca ar NATO sabiedrotajiem Latvija šajā valstī bijusi 18 gadus. Tā bijusi lielākā un apjomīgākā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesaiste starptautiskajās operācijās — kopumā uz Afganistānu no 2003. līdz 2021. gadam ir nosūtīti aptuveni 2800 NBS karavīru, kuri uzturējušies vairākās bāzēs. 

Pēc NATO aprīlī pieņemtā lēmuma šoruden noslēgt misiju Resolute Support, Latvijas karogs Afganistānā svinīgā ceremonijā tika nolaists jau 8. jūnijā. 

Afganistānā dzīvību zaudējuši četri NBS karavīri, bet vēl vairāki tika ievainoti. Taču tie, kas atgriezās, arī vairs nekad nebūs tādi, kā bijuši pirms misijas. Karavīri saka — dzirdot vārdu «Afganistāna», sirds rajonā kaut kas iekņud. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu