Degviela beigusies • IR.lv

Degviela beigusies

Aivars Ozoliņš

Šlesera jaunākā partija piedāvā populistu apbružātu ideju katalogu

Jūlija Stepaņenko nekļūs par Latvijas prezidenti, toties Aināra Šlesera pēdējā, pēc skaita piektā partija būs vērtīga Latvijas politikas arheologiem. Nav pat jārok, jānopūš pīšļi un jāliek kopā saukļu lauskas — pēdējo 30 gadu populistiskās idejas izliktas labi pārskatāmā muzeja ekspozīcijā.

Vairākums partijas ļaužu arī sen zināmi, daudzi jau gadu desmitiem. Partijas dibināšanas pasākumā pagājušonedēļ Andrejsalā biedrene ar iesauku «Saeimas priekšsēdētāja» padziedāja no tribīnes, ka esot brīva un turklāt arī dzīva. Citi šķendējās, ka viss tik un tā ir slikti. Taču politprojektam nav pat ēnas no KPV «jauno seju» pirmreizīguma pirms iepriekšējām vēlēšanām.

Partijas nosaukums ir kā aizgūts no Trampa, tomēr laikam ar stipru vietējā oligarhiņa slapjo sapņu piešprici. Latvija pirmajā vietā kādā jomā? Spriežot pēc Šlesera senā, nu reanimētā piesolījuma pārtaisīt Latviju par «Ziemeļu Dubaiju», tā būtu naudas atmazgāšana.

Oriģinālais emirāts ir kļuvis par starptautisku kriminālu sindikātu Meku un globālu naudas atmazgāšanas centru. (Šlesers mēdz turp doties ar ģimeni, bet 2017. gadā pat bija ievilinājis tālaika prezidentu Vējoni pusdienās debesskrāpī ar dažiem vietējiem šeihiem, kuriem laikam mēģināja nopārdot savu un Šķēles īpašumu.) Izkonkurēt Dubaiju pasaules mērogā Šlesers diezin vai cer, taču Latvijai kaimiņos ir gangsteru lielvalsts Krievija, kurai, pārfrāzējot sen bankrotējušās mazgātavas Parex saukli par Šveici, «esam tuvāk nekā Dubaija».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu