Elēģija pusslodzes darbiniekam • IR.lv

Elēģija pusslodzes darbiniekam

1
Ilustratīvs attēls
Atis Švinka, uzņēmējs, PROGRESĪVIE

Kad valdība 2020. gada rudenī pieņēma šā gada budžetu, partija Progresīvie skaļi teica, ka nodokļu reformas, kas ir vērstas pret nepilnas slodzes strādājošajiem, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem, ir diskriminējošas. Finanšu ministra Jāņa Reira reforma tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir nostādījusi absurdā situācijā – ar šo regresīvo nodokļu sistēmu cilvēki, kas pelna vismazāk, proporcionāli vislielāko ienākumu daļu maksā nodokļos. Šāda reforma kaitē gan iedzīvotājiem, gan valstij. Mūsu bažas un brīdinājumi, ka pēc 2021. gada 1. jūlija sāksies atbrīvošanās no nepilnu slodzi strādājošajiem, šobrīd sāk piepildīties.

Apkopēja pirmspensijas vecumā, kura strādā trijās darbavietās, saņemot mazliet mazāk par 500 eiro, pēc 1. jūlija no darba devēja uzzina par atbrīvošanu. Ciest var arī jaunās māmiņas vai citi cilvēki, kas kopj savus bērnu vai tuviniekus un tādēļ izvēlas vai ir spiesti strādāt pusslodzi, jo otru pusi slodzes uzņēmumā strādā cilvēks, kurš nav noteiktajā izņēmuma kategorijā. Līdz ar to, darba devējam izvēloties par labu pilnas slodzes strādājošajam, darbs tiks uzteikts arī jaunajai māmiņai. Pašlaik parādās darba sludinājumi ar tekstiem – “meklējam mundru pensionāru”, kas darbinieku izvēlē jau norāda diskrimināciju, ka izvēle ir nevis pēc prasmēm, bet piederības kādai noteiktai grupai.

Varas elite izvēlējās šo nodokļu “reformas” ceļu ar “cēliem mērķiem”, lai visi darbinieki būtu sociāli aizsargāti. Realitāte būs pretēja – cilvēki zaudēs darbu vai nonāks pārmērīgā nodokļu jūgā.

Šīs reformas izskatās pēc atriebības par to, ka 2020. gadā Covid-19 krīzē daudzās nozarēs strādājošajiem bija jāizmaksā pabalsti. Tobrīd valdība ieraudzīja, ka daudziem cilvēkiem sociālās iemaksas ir ļoti mazas, un tad visi tika pasludināti par “blēžiem”, nodokļu nemaksātājiem un radās šāds “glābšanas plāns”. Reira nodokļu reforma raisa vairākus svarīgus jautājumus:

  • Vai informāciju par mazajām sociālajām iemaksām un to, kuri cilvēki netiek sociāli apdrošināti, nevajadzēja pētīt jau laikus?
  • Vai valdošā elite nepamana, ka daļa šobrīd strādājošo, kurus negatīvi ietekmē šī reforma, nemaz neprasīja un nesaņēma Covid pabalstus?
  • Vai valdošā elite neredz, ka aplokšņu algas tiek maksātas konkrētās nozarēs vai konkrētos uzņēmumos un ka to apkarošanai ir izmantojami citi instrumenti?

Diemžēl ar šo “reformu” daudzi darbinieki tiks iegrūsti ēnu ekonomikā. Ar šo reformu tiek iznīcināts ceļš uz katra cilvēka sapratni un tādu apstākļu radīšanu, lai katrs var strādāt pilnu vai nepilnu slodzi kā algots darbinieks vai pašnodarbinātais, vai ārštata darbinieks, vai arī saņemt ienākumus kā autoratlīdzību. Šīs dažādās iespējas tiek iznīcinātas.

Reira “reformu” ir gandrīz neiespējami labot vai adaptēt ar dažām korekcijām, tādēļ jaunos likumus var labot, tikai tos pilnībā pārstrādājot. Ir jāskata citu valstu pieredze, jārunā ar sociālajiem partneriem un jāveic padziļināti pētījumi.

Latvija nedrīkst īstenot regresīvas reformas, kas balstās tikai datubāzēs un aritmētikā, ignorējot reālas nodarbinātības ikdienu. Nodarbinātībai ir jākļūst par centrālo sociālās politikas pīlāru Latvijā, nodrošinot iespējas ikvienam strādāt par cienīgu atalgojumu un atbilstoši savām prasmēm, vēlmēm un iespējām.

Komentāri (1)

lindab456 13.08.2021. 11.45

Reira “reforma” ir kā sniega bumba, ar to korelē Latvijā izstrādātā sodu sistēma – 100% uzrēķins no pirmās dienas, nešķirojot ļaunprātīgos un noziedziniekus no tiem, kas nespēj pacelt, nomaksāt pārmērīgo nodokļu nastu. Rezultātā, strādājoši cilvēki tiek dzīti nepārvaramā parādu jūgā, konfiscēti īpašumi, tiek radītas stigmatizētas sabiedrības grupas, kur cilvēki tai vietā, lai pilvērtīgi realizētu sevi, radītu vērtības, funkcionē sodu algoritmos, faktiski, tā ir šodienas modernās verdzības forma. Tāpat, sociāli neveselīgi ir veidot nodarbinātības formas, kas pāriek šādā amorālā veidā un, jāsaka, ka arī valsts ar šādu plānotu budžeta pozīciju sev nedara godu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu