Dizainers mežs • IR.lv

Dizainers mežs

Šmitu ģimene starp virpuļos savītiem kārkliem, kas 3—4 gadu laikā izaugs par mikrofonu statīviem, lampu abažūriem un apģērbu pakaramajiem. Foto — Alise Zita Zeidaka
Alise Zita Zeidaka

Katrīna un Uldis Šmiti meža vidū pievērsušies pavisam neparastai nodarbei — mēbeļu audzēšanai. Lai arī pasaulē tas ir liels retums, savdabīgajam dārzniecības un galdniecības krustojumam ir sena vēsture

Mēs atbrauksim, bet… ko jūs tur īsti darāt? Šādu jautājumu Meža dizaina dārza saimnieki Katrīna un Uldis Šmiti telefonā dzird bieži. Atzīšos — dodoties uz Cīravas pagastu, arī es nezinu, ko gaidīt. Zinu tikai to, ka tur atrodas Latvijā pirmā mēbeļu audzētava. «Cilvēkiem mēdz būt dīvaini priekšstati. Piemēram, mēbeles būs ieaugušas krūmos vai cauri tām būs izaugušas puķes,» stāsta Katrīna. Taču patiesībā jauni krēsli, lampu abažūri, mikrofonu statīvi un apģērbu pakaramie izaugs no zemes klēpja — ar cilvēka palīdzību koks pats ieņems konkrētās mēbeles formu.

Meža vidū Uldis ar Katrīnu un meitām Šarloti, Sofiju un Mariju no Liepājas nonāca pirms pieciem gadiem. Četrus gadus braukdami uz darbu pilsētā, abi prātoja — ko varētu darīt tepat? Kaut ko īpašu? 

Pirms tam Uldis nodarbojās ar industriālo alpīnismu — bīstamo koku zāģēšanu, augstceltņu logu tīrīšanu — un juta, ka pienācis laiks sazemēties. Vispirms viņš plānoja stādīt eglītes, tad cidonijas, bet neviens variants nešķita īstais. Varbūt lopkopība? Tomēr jau gadiem viņu interesējis koks un dizains, tāpēc Uldis iemēģināja spēkus galdniecībā. Taču arī klasiskā galdniecība, izrādījās, nav viņa!

Savukārt Katrīnas nodarbošanās ir pasākumu vadīšana un mārketings, bet sirds līksmo, esot cilvēkos. «Uldis ir cilvēks ārā. Viņam patīk būt dabā, darīt ar rokām un spēku. Bet man patīk fantazēt un runāties,» viņa atklāj. Dzimušai un augušai liepājniecei, pat puķu dobes iekopšana bijušas zobu sāpes, turpretim Uldim mocības sagādā darbs, kas liek sēdēt pie datora. Tā nu abi nevarēja atrast kopēju rūpalu, līdz 2020. gada maijā ideja atnāca pati. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu