Ne tikai drošībai un priekam • IR.lv

Ne tikai drošībai un priekam

3
Tērbatas iela šogad ir atvērta visiem satiksmes dalībniekiem, kas ir funkcionāli veiksmīgāks risinājums salīdzinājumā ar pagājušā gada projektu, kad iela tika slēgta autotransportam. Foto — Ieva Zībārte
Ieva Zībārte

Soli pa solim Rīgā tiek atjaunots cilvēkam piemērots mērogs, uzlabojumi palīdzēs arī degošajai planētai

Dzīvei galvaspilsētas centrā ir daudz priekšrocību, it īpaši tik mazā kā Rīgā. Ar kājām sasniedzams ir viss — skola, darbs, veikali, pakalpojumi un izklaide. Kartē skaidri redzams, ka pilsētā ir daudz ūdeņu, mežu, un no centram pavisam tuvu esošās lidostas varam aizlidot uz jebkuru vietu pasaulē. Tātad varam arī sportot, baudīt dabas tuvumu un aktīvi piedalīties globālajos procesos. Ideāli apstākļi ideālai pilsētai, tomēr laimes, biznesa un iespēju sarakstos pirmajās vietās ir citas pilsētas, bieži arī kaimiņu Tallina un Viļņa. Jo laimes sajūta pilsētā ir tieši tāda pati kā dzīvē, to veido mazu un personisku notikumu virkne, sirds siltuma un drošības sajūta, svaigs gaiss un brīvība realizēt personīgos un kolektīvos mērķus. Rīgā šos mērķus līdz šim traucēja sasniegt degradētā un stagnējošā pilsētvide.

Mūsdienu pilsētai līdzās savu iedzīvotāju labklājībai ir arī citi mērķi, un šovasar uzmanības centrā ir degošā planēta. Lai arī mans uzdevums ir sniegt vērtējumu pilsētas piedzīvošanas programmai Rīgas ielās, nav iespējams to darīt, nejūtot satraucošo kontekstu. Trešdaļu saražotās pārtikas mēs izmetam, mūsu dabas dārgums — Baltijas jūra — jau ir faktiski mirusi, tikai pilsētu ēkas vien patērē 40% no visas Eiropas Savienībā patērētās enerģijas. Ir daudz par karstu, plosās ugunsgrēki, biedē plūdi. Mēs vairs nerunājam par klimata pārmaiņām un krīzi, tā ir klimata katastrofa, par kuru brīdina zinātnieki, un, kā vēsta viens no CNN ziņu virsrakstiem, mums ir palikuši nulle gadu, lai aktīvi rīkotos.

Viss pilsētā notiekošais ir svarīgs klimata katastrofas novēršanas kontekstā, jo pilsētās dzīvo puse no pasaules iedzīvotājiem. Pilsētā visu var darīt efektīvi un ātri, ātrāk ietekmējot globālo statistiku. Projekts Rīgas vasara 2021 ir pilsētas pašvaldības atbilde uz pieprasījumu pēc cilvēka mēroga, labākiem apstākļiem un drošas pilsētvides, ko stimulējis pēdējos gados novērotais iedzīvotāju aktīvisms. Ir laba sajūta, ka daļa aktīvistu un pilsētas attīstībā ieinteresētu rīdzinieku pēc veiksmīga starta pagājušā gada Rīgas domes vēlēšanās ir nonākuši par pilsētas attīstību atbildīgos amatos, tajā skaitā Rīgas mēra postenī. Tas, ko šodien redzam pilsētas ielās, ir izaudzis no idejām, zīmējumiem, priekšlikumiem, kritikas un diskusijām sociālajos tīklos pagājušajā gadā, un šī saruna turpinās. 

Rīgas vasaras projekta mērķis ir sniegt cilvēkiem iespēju piedzīvot pilsētu — droši un ar prieku. Izstaigājot divas projekta īstenošanas vietas — Tērbatas un Baznīcas ielu —, ir redzams, ka drošību nodrošina satiksmes dalībnieku organizēšanai nepieciešamie pilsētvides elementi. Tie ir stabiņi un puķu kastes, apzaļumotas saliņas, atļautā ātruma samazināšana, kas visi kopā mierina satiksmi un ļauj justies drošāk gājējiem, velosipēdistiem un citiem mazāk pasargātajiem. Par prieku savukārt gādā lampiņu virtenes un augu daudzveidība puķu kastēs. Te ir gan augļu kociņi, gan visdažādākie garšaugi — salvija, timiāns, baziliks, piparmētra, kā arī vasaras puķes un citi augi, ko var pētīt un izzināt, varbūt pat sākot sarunu ar kādu svešinieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu