«Ēdiet paši!» • IR.lv

«Ēdiet paši!»

Lietuvas armijas karavīri izvieto dzeloņstieples uz robežas ar Baltkrieviju pie Druskininkiem. Foto — Scanpix
Daiva Repečkīte, speciāli Ir

Migrācija pāri Baltkrievijas robežai ir jauns izturības tests Lietuvai

Stindzinošā janvāra dienā lietuviešu robežsargi piefiksēja kustības uz robežas ar Baltkrieviju. Pārmeklēšana viņus aizveda līdz 14 irākiešu grupai. Dažas nedēļas vēlāk viņi atrada citu irākiešu grupu, glābjamies no sala pamestā mājā. Drīz pēc tam šādu nelegālo ieceļotāju bija tik daudz, ka robežsardze lūdza armijas palīdzību un pati vairs nenodarbojās ar migrantu ikdienas statistikas publicēšanu savā mājaslapā, šo uzskaiti atstājot valsts statistikas biroja ziņā.

Līdz maija beigām nedokumentēto migrantu skaits bija jau divreiz lielāks nekā visā pagājušajā gadā, bet augusta beigās valstij ar 2,8 miljoniem iedzīvotāju bija jāizmitina jau 4100 jaunu patvēruma meklētāju.

Šāds ieceļotāju skaita pieaugums nav spontāna parādība, norāda ne tikai Lietuvas politiskā vadība, bet arī vadošās ES amatpersonas. «Ir svarīgi pateikt, ka pamatā nav migrantu krīze. Pamatā tas ir [prezidenta Aleksandra] Lukašenko un Baltkrievijas agresijas akts,» Lietuvas raidorganizācijai LRT izteicās ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

Eksperti pamanījuši, ka nelegālā robežšķērsošana īpaši aktivizējās maijā, kad Baltkrievija novirzīja un piespieda savā teritorijā nolaisties pasažieru lidmašīnu, kurā ceļoja opozīcijas aktīvists Ramans Pratasevičs. ES noteica jaunas sankcijas pret Baltkrieviju, un viena no aktīvākajām valstīm, kas mudināja uz tik stingru nostāju, bija Lietuva, kura devusi patvērumu arī Lukašenko sāncensei pagājušā gada prezidenta vēlēšanās Svjatlanai Cihanouskai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu