Vieta, kur gūt spēku • IR.lv

Vieta, kur gūt spēku

Daiga Bitiniece. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

Tūkstoši 3×3 nometnes dalībnieku gaida 28. augustu, kad Bauskā (un tiešsaistē) notiks vērienīgas saieta 40. dzimšanas dienas svinības un pirmā klātienes tikšanās kopš pandēmijas sākuma. Piecu nometņu organizatore Daiga Bitiniece stāsta, kāpēc ik gadu grib doties uz šo saietu

Pagājušā gadsimta 60. gados Amerikā tika izveidota 2×2 nometne, kas pulcēja trimdas latviešus ASV. Neoficiāli tās sauklis bija «pulcēsimies, priecāsimies, precēsimies». Tomēr šī kustība bija paredzēta tikai jauniešiem. Amerikas latviete, psiholoģijas doktore Līga Ruperte domāja, ka svarīgi stiprināt un saglabāt latviskumu visai ģimenei, tāpēc iecerēja saietus, kuros ģimene nedēļu varētu pavadīt kopā, turklāt pat trīs paaudzēs, jo klātesoši būtu arī vecvecāki. 3×3 nometne aizsākās Garezerā ASV 1981. gadā, un šīs nometnes mamma, kā viņu joprojām dēvē saieta dalībnieki, ir jau minētā Līga Ruperte. Gadiem ilgi Līga pat neuzdrošinājās cerēt, ka reiz nometne varētu notikt Latvijā. Taču brīnums notika, Latvija atguva neatkarību, un Līga ar vīru Arnoldu ķērās pie savas idejas īstenošanas tēvzemē. 

Kā nometne spējusi saglabāt aktualitāti ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā daudzu desmitu gadu garumā, gribu uzzināt no biedrības Trīs reiz trīs valdes locekles Daigas Bitinieces. Viņa kopā ar vīru Aldi piecas reizes bijusi nometnes vadītāja un ik gadu iesaistās nometnes darbā, veidojot tās laikrakstu. Pati pirms 26 gadiem nometnē ieradās kā brīvprātīgā palīdze saieta avīzes veidošanā un palika. Daiga dzīvo Kuldīgā, tikko atgriezusies no ikgadējā Latvijas apceļošanas brauciena, tāpēc mūsu tikšanās notiek Zoom. Daiga mani uzreiz uzrunā ar «tu», jo saietā nekāda jūsošana nenotiek, visi ir savējie.  

«Ārzemju latvieši mums iemācījuši — ir jābūt latviskajai pašapziņai. Mēs patiesībā varam vairāk, nekā domājam. Kaut vai valodas uzturēšana. Latvieši izklīduši visā pasaulē, bet, kad satiekamies, mums ir kaut kas kopīgs — valoda! Šīs nometnes izceļ kopīgo, jo visi esam vērtība, visi esam viens — vai profesors no Džordžtaunas Universitātes, vai sešgadīgs puika,» saka Daiga. 

Pirmā nometne Latvijā notika 1990. gadā Madlienā, stāsta Daiga. Šo gadu laikā Latvijā notikušas 59 nometnes, pavisam tajās piedalījušies 21 000 cilvēku. Lai atgūtu pandēmijas nokavēto, plānots, ka nākamvasar varētu notikt nevis ierastās divas, bet veselas trīs nometnes. «Līdz šim bijis tā, ka nevaram uzņemt visus gribētājus, kaut nekādas reklāmas nometnei nekad nav bijis,» saka Daiga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu