Dezinformators nr. 1 • IR.lv

Dezinformators nr. 1

1
Džozefs Merkola tikai Facebook vien publicējis vairāk nekā 600 rakstu, kas sēj neticību Covid-19 vakcīnām. Foto — The Newe York Times
Šīra Frenkela, © The New York Times News Service

Pētnieki un veselības uzraugi norāda, ka amerikāņu osteopāts Džozefs Merkola pats rada maldinošus apgalvojumus par Covid-19 vakcīnām un ar to pelna naudu

Raksts, kas internetā parādījās 9. februārī, sākās ar šķietami nevainīgu jautājumu par vakcīnu juridisko definīciju. Taču tam sekojošajos 3400 vārdos tika deklarēts, ka koronavīrusa vakcīnas ir «medicīniska krāpšanās», ka potes nepasargā no inficēšanās, neveido imunitāti un neaptur slimības izplatīšanos. Vēl vairāk — rakstā tika apgalvots, ka vakcīnas «pārveido jūsu ģenētisko kodu, pārvēršot jūs par vīrusa proteīnu fabriku, kurai nav izslēgšanas pogas».

Šie apgalvojumi bija viegli atspēkojami. Taču nekā. Jau dažu nākamo stundu laikā raksts no angļu valodas tika pārtulkots spāniski un poliski. To pārpublicēja vairāki desmiti blogu, un to kāri pārtvēra antivakcinācijas aktīvisti, kas turpināja internetā izplatīt nepatiesos apgalvojumus. Raksts atrada ceļu arī līdz Facebook, kur to apskatīja 400 tūkstoši cilvēku saskaņā ar statistikas rīku CrowdTangle.

Visi šīs jezgas pavedieni norādīja uz vienu pirmavotu — Džozefu Merkolu.

Floridā dzīvojošais 67 gadus vecais osteopāts jau sen ticis kritizēts, un veselības uzraudzības iestādes viņu sodījušas par nepierādītu un neapstiprinātu dziedniecības metožu reklamēšanu. Savukārt pēdējā laikā viņš kļuvis par vienu no galvenajiem koronavīrusa dezinformatoriem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu