Cita loterija • IR.lv

Cita loterija

1
Aivars Ozoliņš

Daļa politiķu spēlējas ar līdzpilsoņu veselību un dzīvību

Līdzko Vācijas pilsētā Zonnenbergā varas iestādes jūlija beigās sāka piedāvāt Covid-19 poti saņēmušajiem Tīringas desiņu par brīvu, dienišķi vakcinēto skaits dubultojās. Amerikā kopā ar vakcīnu daudzviet var dabūt brīvbiļeti uz beisbola spēli, dažviet arī viskija mēriņu vai pat marihuānas «kāsīti», bet dažos štatos vakcinācijas loterijā var vinnēt miljonu dolāru. Polijā 1. jūlijā sāktajai vakcinēšanās loterijai reģistrējušies jau gandrīz trīs miljoni cilvēku.

Arī Latvijā valdība nolēmusi, ka vakcinēšanas veicināšanai rīkos loteriju.

Valdība ir sagatavojusi divus likumprojektus Covid-19 ierobežošanai un vakcinēšanās pasteidzināšanai — par prasību vakcinēties atsevišķās profesijās un par vakcinēšanas loteriju. Šāda «pātagas» un «burkāna» politika ir valdībām daudzviet pasaulē, kur arī bažas par lēnu vakcinēšanās gaitu un gaidāmo saslimstības uzbangojumu rudenī. Latvijā asus iebildumus izraisījusi gan «obligātās» vakcinēšanās, gan loterijas iecere. Pretdarbība abām iniciatīvām, iespējams, palīdz saprast, kāpēc vakcinēto procents mums ir viens no vismazākajiem Eiropas Savienībā.

Gan nevēlēšanos vakcinēties, gan pasivitāti vēlēšanās, gan citas pilsoniskas vienaldzības izpausmes mēdz skaidrot ar sabiedrības sadrumstalotību un neuzticēšanos politiķiem. Tāpēc ir vērts norādīt arī uz atsevišķu interešu drumslu savtīgu tuvredzību, kas degradē izpratni par politiku. Vislabākā ilustrācija pērnruden bija vairāku valdības ministru izdabāšana atsevišķu biznesa lobiju vēlmei turpināt strādāt bez ierobežojumiem, kad vīruss plosījās nekontrolēti; rezultāts bija neizbēgami jauni ierobežojumi un ārkārtējā situācija, taču arī sabiedrības skepse par politiķu strādāšanu tās kopējam labumam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu