Virši augs biržā • IR.lv

Virši augs biržā

Viršu padomes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš (pa kreisi) un valdes priekšsēdētājs Jānis Vība. Foto — Reinis Hofmanis
Osvalds Zebris

Degvielas tirgotājam Virši ir lielu pārmaiņu laiks. Pēc sagatavošanās posma gada garumā aptuveni 600 darbinieku un vairāk nekā 60 uzpildes staciju kuplais uzņēmums gatavojas Šoruden iesoļot biržā, lai piesaistītu svaigu kapitālu kādam visai ambiciozam mērķim

Pirms 26 gadiem Aizkrauklē dzimušais uzņēmums šobrīd ir viens no Latvijas degvielas tirgotāju «lielā četrinieka» (kopā ar Circle K, Neste un Viada) — tā apņemšanās ir tuvāko gadu laikā kļūt par lielāko degvielas un citu transporta enerģijas veidu tirgotāju Latvijā. Virši ir viens no ļoti retajiem Latvijas uzņēmumiem, kurš pēdējā laikā ir sadūšojies jaunu kapitālu piesaistīt akciju publiskā piedāvājuma ceļā un būs pirmais savas nozares pārstāvis Baltijas biržā. 

Akciju sākotnējo piedāvājumu Virši plāno veikt Nasdaq Riga alternatīvajā tirgū First North. Tā apjomu un citas detaļas uzņēmums gan līdz akciju emisijas prospekta iesniegšanai nekomentē, tikai norāda, ka apjoms «būs mērāms miljonos eiro». Akciju emisijas prospektu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai iecerēts iesniegt oktobrī.

First North ļauj uzņēmumam vienkāršāk sākt akciju kotāciju, jo, salīdzinot ar regulēto tirgu, tajā ir mazāk dažādu prasību un regulējumu, nav noteikts minimālais uzņēmuma tirgus vērtības slieksnis (tomēr jāievēro prasības regulāri publicēt finanšu pārskatus, ziņot par nozīmīgiem jaunumiem, ieviest korporatīvās pārvaldības principus un uzturēt attiecības ar investoriem). No pazīstamākajiem Latvijas uzņēmumiem First North savas akcijas kopš 2017. gada rudens piedāvā Madara Cosmetics, kopumā šajā tirgū tiek kotētas 11 Baltijas uzņēmumu akcijas.

Par to, kāpēc tika pieņemts lēmums piesaistīt kapitālu biržā, ko uzņēmums plāno sasniegt un kur saskata savu potenciālu, — viens no Viršu īpašniekiem, dibinātājiem un padomes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš un valdes priekšsēdētājs Jānis Vība stāsta žurnālam Ir Nauda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu