Nodokļi samaksāsies paši? • IR.lv

Nodokļi samaksāsies paši?

Zīmējums — Shutterstock
Elza Elksnīte, speciāli Ir

Vienkāršotais nodokļu samaksas risinājums, ko jūnija vidū apstiprināja Saeimā, paredz nodokļu aprēķināšanu un iekasēšanu faktiski bez maksātāja iesaistes, ja vien tas izveidos saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Likuma grozījumi jau stājušies spēkā, bet komercbankas saviem klientiem šādus kontus sola piedāvāt, agrākais, nākamgad

Saeima 2021. gada 16. jūnijā pieņēma grozījumus likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas paredz ieviest saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Tā kā pagaidām šo risinājumu varēs izmantot tikai mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, vienlaikus pieņemti grozījumi arī Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, skaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Šo nodokli līdz šim varēja maksāt manuāli, bet turpmāk maksājumu varēs veikt arī automātiski no jaunizveidotā konta, līdzko tas tiks ieviests. Atkarībā no ieviešanas rezultātiem nākotnē personu loks, kas var izmantot šo risinājumu, iespējams, tiks pārskatīts un paplašināts.

Risinājums paredz, ka Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar kredītiestādēm nodrošina nodokļa aprēķināšanu, ieturēšanu un ieskaitīšanu vienotajā nodokļu kontā. Lai nodokļu maksātājam būtu tiesības izmantot vienkāršotā risinājuma priekšrocības, proti, pašam neaprēķināt nodokļa maksājumu, neveikt maksājumu valsts budžeta kontā un nesniegt nodokļa deklarāciju, tam ir jānodrošina, ka visi ar saimniecisko darbību saistītie ieņēmumi tiek ieskaitīti vai iemaksāti (ja nodokļu maksātājs samaksu vai atlīdzību saņem skaidrā naudā) atsevišķā kontā.

No katras šajā kontā ienākošās summas kredītiestāde pati rezervēs nepieciešamo nodokļa summu un informēs par to Valsts ieņēmumu dienestu. Savukārt dienests apstiprinās kredītiestādes aprēķināto summu, ko tā ieskaitīs vienotajā nodokļu kontā.

Minētie grozījumi ir izsludināti 2021. gada 28. jūnijā un spēkā stājās jau 12. jūlijā, tomēr realitātē ir skaidrs, ka pakalpojums tuvākajā laikā nemaz nebūs pieejams. Finanšu nozares asociācijas komunikācijas vadītāja Sabīne Spurķe norāda, ka šāds konts neatceļ pienākumu manuāli maksāt minimālās sociālās iemaksas tiem, kam tādas jāveic. Tāpēc šobrīd vēl grūti prognozēt pieprasījumu pēc jaunizveidotā pakalpojuma. Savukārt šī neziņa par pieprasījumu nosaka piesardzīgu piedāvājumu — bankas vēl tikai vērtēs iespēju saviem klientiem piedāvāt saimnieciskās darbības ieņēmumu konta ieviešanu un ar to saistītos izstrādes darbus varēs sākt gada pēdējā ceturksnī. Asociācija arī uzsver, ka tehniski tikai tagad ir skaidrs ieviešamais produkts, jo tā apraksts likumā ir ļoti izvērsts. Tāpat šis pakalpojums būtiski atšķiras no bankas ikdienas pakalpojumiem, tāpēc tā ieviešanai būs nepieciešami apjomīgi IT izstrādes risinājumi un Eiropas Centrālās bankas (bankām, kas ir tiešā ECB uzraudzībā) vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļaujas, kas prasīs papildu laiku saskaņošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu