Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Visur jāmaksā 15%! Septiņu pasaules attīstītāko valstu grupas G7 finanšu ministri jūnijā panāca vienošanos par visās pasaules valstīs ieviešamu minimālo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi — 15%. Reformas nolūks ir noteikt, ka uzņēmumi maksā nodokļus tajās valstīs, kurās gūst ieņēmumus, nevis deklarējas tā dēvētajās nodokļu paradīzēs. Jūlijā šo ideju atbalstīja arī grupas G20 finanšu ministri, bet Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) paziņojusi, ka globālajai nodokļu reformai jau piekritušas aptuveni 130 valstis.


Stīvējas pretī.
Īrija neatbalstīs transnacionālo kompāniju nodokļu reformu, paziņojis finanšu ministrs Paskals Donohou. Viņa valstī uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likme ir 12,5%, kas pievilinājusi, piemēram, tādas lielas tehnoloģiju kompānijas kā Apple un Google. Pret nodokļu harmonizēšanu iebilst arī Ungārija, kur UIN ir tikai 9%. Salīdzinājumam — Eiropas Savienībā visaugstākais UIN ir Portugālē (31,5%) un Vācijā (29,9%). EU Tax Observatory lēš, ka minimālais 15% nodoklis ES valstu kopējo budžetu papildinātu ar 50 miljardiem eiro gadā.


Ardievas degvielai.
Vācijas Opel kļuvis par naskāko plaša patēriņa autobūvētāju, kas jau līdz 2028. gadam pārtrauks ražot automobiļus ar iekšdedzes dzinējiem. Piemēram, zviedru Volvo šo pārejas periodu noteicis līdz 2030. gadam, vācu Audi — līdz 2033. Opel ietilpst autobūves grupā Stellantis, kurā šogad apvienojās Itālijas un ASV autoražotājs Fiat Chrysler Automobiles un Francijas Groupe PSA. Nākamajos piecos gados Stellantis jaunu elektroauto modeļu izstrādē paredzējusi investēt 30 miljardus eiro.


Pieslēdzas visi!
Vācijas autobūves uzņēmumi Volkswagen un Daimler, kā arī Zviedrijas Volvo Group paziņojuši, ka Eiropā kopīgi sāks veidot 1700 elektrisko kravas automobiļu uzlādes staciju tīklu. Šim piecu gadu projektam sākotnēji atvēlētas 500 miljonu eiro investīcijas, taču uzņēmumi cer piesaistīt arī citus partnerus un iegūt valsts finansējumu, lai uzlādes tīklu paplašinātu vēl vairāk. Jaunās stacijas būs pieejamas visu zīmolu komerciālajiem transportlīdzekļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu