Betona pamats biznesa trasei • IR.lv

Betona pamats biznesa trasei

Guntars Zicāns, SIA Vidzemes Betons valdes priekšsēdētājs. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Jūlija sākumā SIA Vidzemes Betons kolektīvs, notiesājot torti, ko rotāja betonvedēja atveids, atzīmēja 15 gadus kopš ražošanas sākšanas. Taču pirmajiem veiksmīgajiem gadiem sekoja gandrīz «pilnīga katastrofa»

Ārēji rūpnīcas askētiskā stila teritorijā šajos gados, šķiet, nekas nav mainījies. Taču, kā atzīst valdes priekšsēdētājs Guntars Zicāns, pārmaiņas ir būtiskas. Galvenokārt uzkrātās pieredzes un rūpīgi trenēto jaudas un finanšu «muskuļu» dēļ.

Guntars Latvijas Universitātē apguva ekonomiku, vairāk nekā 10 gadus strādāja vadošā amatā lidostā Rīga. Taču kādu dienu menedžera uzvalku un šlipsi iekāra dziļāk skapī, jo saprata, ka uzņēmēja džinsi un T-krekls vairāk atbilst viņa raksturam un ambīcijām. «Darbs lidostā bija interesants un arī labi atalgots, tomēr secināju, ka būt darba ņēmējam, pakļauties noteiktai hierarhijai un pildīt citu lēmumus, jo īpaši tādus, kas man šķiet aplami, nav mans lauciņš. Dzīvei ir cita dinamika, ja pats izdari izvēles un pats arī uzņemies atbildību. 

Turklāt, izveidojot biznesu, atbildības loks krietni paplašinās, jo tavi lēmumi un arī kļūdas skar darbiniekus, partnerus. Tas uztur reakcijas asumu, jo vienmēr taču gribas, lai tavs sniegums ir augstākā kaluma medaļas vērts,» savu biznesa izpratni sporta terminoloģijā izklāsta Zicāns.

Sameta un nopirka rūpnīcu

Ideju par betona rūpnīcas izveidi Guntaram piespēlēja dzīve. Būvējot lauku māju Cēsu pusē, konstatējis, ka betona vedēja parādīšanās objektā ir gandrīz vai ar pūtēju orķestri un ziedu virtenēm atzīmējams notikums, jo to gaidīt nācies ilgi. Būvniecības apjomi 2005. gadā auga strauji, bet Cēsu apkārtnē tolaik nebija nevienas betona ražotnes. Tātad bija, kur izvērsties, jo šī materiāla pārvadāšanai nepieciešams specializēts transports un optimālais piegādes attālums ir 50 kilometru. Var vest arī tālāk, taču tad pakalpojuma cena pasūtītājam var radīt zobu sāpes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu