Atmiņu takas Saules pilsētā • IR.lv

Atmiņu takas Saules pilsētā

Atjaunotās pilsdrupas ir nominētas skatē Gada labākā būve Latvijā 2020 kategorijā Restaurācija. Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Mazpilsēta krātera iedobē: tēju rūķa apciemojums, ķiršu laiks Ceriņu dārzā, Ķestermežs un šūpuļtīkli, Veselības taka, Bērzes upes senleja, koncertzāle Zinta, atdzimusī Livonijas ordeņa pils un Hildas Vīkas māksla

Dina Preisa: «Dobele ir mana mīļākā pilsēta — tur nodzīvoti seši skaisti jaunības gadi. Lai arī citiem tā reti kad iznāk pa ceļam, vēlos iedrošināt tomēr aizbraukt uz mazpilsētu, kas lepojas ir vislielāko saulaino dienu skaitu gadā! Kultūras un tūrisma jomā Dobelei ir vesela buķete pārsteidzošu piedāvājumu, sākot ar atjaunoto Livonijas ordeņa pili un beidzot ar Santjago ceļu, kas vijas cauri pilsētas ainavām Tērvetes virzienā.»

Dobele rakstos pirmo reizi tikusi minēta jau 1254. gada aprīlī Zemgales dalīšanas līgumā, taču pilsētas tiesības tai piešķīra tikai 1917. gadā. Savukārt vietvārda izcelsme jāmeklē pavisam tālā senatnē, kad pirms 290 miljoniem gadu te notikusi grandioza kosmiska katastrofa. Nokrītot meteorītam, radās iežu deformācijas un izveidojās padziļinājums četru kilometru diametrā. Ieplaku jeb dobi vēlāk sākušas apdzīvot zemgaļu priekšteču ciltis. Vietējie ļaudis to, iespējams, nodēvējuši par Dobi, pēcāk — par Dobeli. 

Dobeles astroblēma jeb triecienkrāteris ir iekļauts Eiropas nozīmīgāko krāteru sarakstā, taču diemžēl vairs nav redzams klasiskā formā, jo, laikam ritot, to piepildījusi bieza nogulumiežu kārta. 

Saldais ķirsis Jānis

Uz pārgājiena sākumpunktu Krimūnu pagastā iesaku doties ar vietējo autobusu Dobele—Krimūnas—Akācijas, kāpt ārā pieturā Parūķis un paieties puskilometru uz priekšu pāri gleznainam Bērzes upes tiltam. Brauciens aizņems tikai deviņas minūtes, bet jūs būsit nokļuvuši Rūķīšu tējas karaļvalstī. Norāde: milzīgs rūķis pagalmā blakus stilizētām vējdzirnaviņām un ēkai ar sienu gleznojumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu