Ceļojums pagātnē • IR.lv

Ceļojums pagātnē

Lina audekla balināšana Madonas apriņķa Kalsnavas pagasta Jaunrūcēnu mājās 1928. gada 12. jūnijā. Fotografēja Jevgēnijs Eniņš
Gunita Nagle

Pirms gandrīz 100 gadiem vasarās tika rīkotas etnogrāfiskas ekspedīcijas uz Latvijas laukiem, lai fotogrāfijās fiksētu amatnieku prasmes un tradīcijas, kas jau toreiz tika uzskatītas par zūdošām. Tagad šie attēli ir unikāla pagātnes liecība un daļa no Pasaules atmiņas

Cik no mums tagad zina, kā vijama virve, darināmas pastalas vai liekams lubiņu jumts? Tādi meistari ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Taču Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā glabājas pierakstītas liecības un 802 fotonegatīvi, kas tapuši no 1924. līdz 1931. gadam. Tā sauktās Pieminekļu valdes ekspedīcijas materiāli tagad ir iekļauti UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā.

Apskatot fotogrāfijas kopā ar muzeja speciālisti Gunitu Baumani, sākumā šķiet, ka pagājušā gadsimta pirmajās desmitgadēs cilvēki laukos dzīvoja tāpat kā mūsdienās — kopā ieturēja maltītes un svinēja svētkus, sēja un stādīja, pļāva un mēsloja, gatavoja ēst, mazgāja veļu, zvejoja, lasīja sēnes un ogas. Taču drīz vien nāk apjausma, ka viss, pilnīgi viss, notika citādi nekā mūsdienās. Gandrīz visās fotogrāfijās lauciniekiem ir basas kājas, sievietēm ap galvu lakatiņi un viņas ir nostatus no vīriešiem, un arī lauku un mājas darbi tika darīti citādi. Ja ne ekspedīcijas dalībnieku veidotās «fotogrāfiju pases» jeb apraksti, mēs, iespējams, līdz galam nemaz nesaprastu, kas īsti redzams simtgadīgajās melnbaltajās bildēs. 

Dārgie fotoaparāti

Visi unikālie uzņēmumi ir fiksēti uz 9 x 12 vai 10 x 15 centimetrus lielām fotonegatīvu stikla platēm. Tik mazas tādēļ, lai tās varētu paņemt līdzi Pieminekļu valdes ekspedīcijās. Viens no dārgākajiem nodrošinājumiem ekspedīcijām bija fotoaparāts — katrs maksāja vidēji 260 latus. Tā bija liela nauda, jo strādnieka mēnešalga tolaik bija vidēji 97 lati mēnesī, bet labu uzvalku varēja nopirkt par apmēram 60 latiem. 

Zināms, ka speciāli ekspedīcijām Pieminekļu valde, kas ir mūsdienu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vecmāmiņa, savas darbības pirmajos gados nopirkusi 28 fotoaparātus par kopējo summu 7252 lati. Ar šiem fotoaparātiem visā Latvijas teritorijā no 1924. līdz 1944. gadam uzņemts vairāk nekā 53 600 fotogrāfiju. Joprojām izcilā kvalitātē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu