Starp divām diendusām • IR.lv

Starp divām diendusām

Zimējums no Instragram konta @my_first_year_too
Marija Leskavniece

Krāsainiem trokšņiem un augstiem ideāliem pārblīvētajā jauno vecāku informatīvajā telpā publicistes Agras Lieģes-Doležko un mākslinieces Elīnas Brasliņas balsis skan citādi: viņu Instagram kontā sievietes var runāt ne tikai par mīlestību un cerībām, bet arī par šoku, skumjām un nevienlīdzību

Viss sākās ar Agras uzaicinājumu Elīnai ilustrēt rakstus viņas blogā. Lai gan abas bērnību pavadījušas Liepājā un vēlāk gājušas vienā skolā — Rīgas Franču licejā —, iepriekš nebija pazīstamas. Taču vienu otras darbi ieinteresējuši. Vēlāk sekoja sadarbība portālā Satori, kur Elīna ilustrēja Agras jau specifiski mātišķības (kā latviskots angliskais jēdziens motherhood) tēmām veltīto sleju 9 mēneši. «Man tieši bija mazs bērniņš, visi pārdzīvojumi vēl bija diezgan svaigi,» atceras Elīna. 

Satori sleju Agra sāka rakstīt, kad gaidīja dēlu Janu Teodoru. Lankasteras Universitātē Lielbritānijā studējusi analītisko filozofiju, viņa arī šim savas dzīves nogrieznim nolēma pievērsties analītiski. Apstaigāt neziņas pilno lauku no dažādām pusēm un vērtēt, kurā galā atskanēs kas tuvs un saprotams. «Ko tad mēs īsti gribam, kad uzskatām, ka gribam bērnu?» šo jautājumu sev un arī lasītājiem viņa šķetināja slejās.

Savukārt abu kopīgi izveidotā platforma — Instagram konts Mans pirmais gads jeb My First Year Too — tapa, kad Agras dēlam jau bija trīs mēneši, bet Elīnas meitai — pusotrs gads. Galvenais mērķis bija pavērt aizkaru uz to, cik daudzšķautņaina un dažāda var būt mātišķības pieredze. 

Viņu veidotajā Instagram kontā sievietes aicinātas dalīties ar savu pirmo gadu jaunajā — mātes — lomā. «Bez Elīnas ilustrācijām, kurās iejūtīgi un ārkārtīgi trāpīgi atspoguļota katras mammas atsūtītās fotogrāfijas (vai fotogrāfiju) esence, šis projekts nekad nespētu sasniegt to dziļumu un emocionalitāti, kas tam, manuprāt, piemīt,» saka Agra. Bet konta mētelīti jeb zīmolu — no burtveidola līdz krāsu salikumam — izveidojusi abu draudzene Elīna Bērziņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu