Interesanti un svarīgi. Varbūt obligāti • IR.lv

Interesanti un svarīgi. Varbūt obligāti

Obligātās literatūras līdzautore Inga Gaile. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Jaunajā raidierakstā Obligātā literatūra dzirdami labi, bet Latvijā mazāk zināmi rakstnieku darbi, kas saistīti ar sociālpolitiski nozīmīgām tēmām

Šovasar rakstnieku biedrība Latvijas PEN laidusi klajā rakstnieces Ingas Gailes un publicista Ilmāra Šlāpina veidoto raidierakstu (podkāstu) Obligātā literatūra par neērto, pat aizliegto literatūru, kas dažādās pasaules valstīs, par spīti varai un vispārpieņemtiem skatījumiem, lauzusi savu ceļu līdz lasītājiem. Desmit sērijās raidieraksts ar kvalitatīviem, bet Latvijā maz zināmiem literatūras darbiem, to autoru pieredzēm, stāstīs par svarīgām tēmām — bēgļu problemātiku, feminismu, homofobiju un citām. 

Pasaulē rakstnieku sadraudzības un tiesību aizstāvības organizācija PEN darbojas jau simt gadus. Starptautiski PEN rūpējas, lai tiktu ievērota vārda brīvība. Pēdējos gados šī organizācija aizvien vairāk pievēršas cilvēku pamattiesībām, fokusējoties uz rakstnieku, žurnālistu un mākslinieku likteņiem. «Redzam, kas notiek ar politieslodzītajiem rakstniekiem un žurnālistiem Krievijā un Baltkrievijā,» saka Inga Gaile, kura vada Latvijas PEN. Organizācija arī popularizē literatūras un valodas jautājumus, īpaši pievēršas tieši mazo valodu pārstāvniecībai. Intervijā Inga Gaile stāsta par Obligāto literatūru, kas klausītājiem atklāj spilgtus un drosmīgus autorus, kuri pagaidām pie mums nav tik plaši zināmi. Šobrīd iznākušas divas podkāsta sērijas: par kurdu izcelsmes irāņu rakstnieku Beruzu Bučani un latviešu dzejnieci Ausmu Perons.

Kāpēc Obligātajai literatūrai vajadzīgs raidieraksts un saturu nevar vienkārši publicēt feisbukā?
Daļu podkāsta materiāla patiešām var publicēt feisbukā, un tā arī noticis. Piemēram, esam publicējuši ugandiešu dzejnieces Stellas Njanzi dzejoļus, kas vērsti pret Ugandas diktatoru Juveri Museveni. Viņas darbus valsts drošības dienesti bija atklājuši feisbukā, un viņa tika notiesāta. 

Mums bija svarīgi pastāstīt par autoriem, kuru darbos ir idejas, kas mūsu sabiedrībā vēl nav parādītas. Tā radās podkāsts Obligātā literatūra, patlaban veidojam pirmās desmit sērijas. Nosaukumu izdomāja Ilmārs Šlāpins. Tā ir vārdu spēle — par mūsu skolas laiku, kad bija obligātā literatūra, kas visiem jālasa, bet uzreiz varbūt negribējās to darīt, un literatūru (ko piedāvājam podkāstā), kuras ceļš līdz lasītājiem nav bijis viegls, bet tā ir vērtīga, un tieši tāpēc to uzskatām par obligātu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu