Kad ierauga izslimojušos... • IR.lv

Kad ierauga izslimojušos…

Andra Bites uzņēmumā Karavela strādā 680 cilvēku. «Pirmajā aptaujā, ko veicām pavasarī, atsaucība [uz aicinājumiem vakcinēties] bija zema — ap 20%.» Bet līdz šim vakcinējušies vai jau izslimojuši Covid-19 ir 80%. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Vispārējs uzsaukums vakcinēties nestrādā, apliecina četri augsta līmeņa vadītāji. Viņi paši panākuši, ka viņu kolektīvā vakcinējušies vairāk nekā 80% darbinieku. Visefektīvāk palīdz to cilvēku stāsti, kas paši jau izslimojuši Covid-19

Vakcīnas pret Covid-19 ir brīvi pieejamas visiem, kas vien vēlas, bet līdz jūlija vidum vakcinācijas procesu pabeigusi tikai trešdaļa Latvijas iedzīvotāju. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs ir brīdinājis, ka vasaras beigās Covid-19 delta jeb Indijas paveids, kas ir sevišķi lipīgs un izplatās daudz straujāk par iepriekš zināmajiem, būs 90% Covid-19 pacientu. Tas nozīmē: ja nebūs pietiekami liels vakcinēto aptvērums, rudenī piedzīvosim jaunu Covid-19 uzvaras gājienu.

Lai veicinātu vakcināciju, valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja grozījumus normatīvajos dokumentos, kas paredz likt lietā pātagu — pēc 1. oktobra jebkuram darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku, tas būs obligāts mediķiem, sociālās aprūpes darbiniekiem un izglītības nozarē strādājošajiem. Gala lēmums par likuma izmaiņām vēl jāpieņem Saeimā. 

Līdz brīdim, kad šīs stingrās prasības varētu stāties spēkā, vēl ir iespējas uzlabot vakcinēšanās tempu bez piespiedu mehānismiem. Ir interesējas, kā tas panākts četros dažādos darba kolektīvos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu