Renesanse • IR.lv

Renesanse

Itāļu futbola līdzjutēji līksmo Piazza Navona laukuma strūklakā Romā pēc savas valstsvienības uzvaras Eiropas čempionātā. FOTO — Scanpix
Džeisons Horovics, © The New York Times News Service

Itālijas futbola izlases uzvara Eiropas čempionātā ir kā simboliska valsts atdzimšana pēc dažādām pārdzīvotām likstām

Milzīgs prieka izvirdums — pīpinošas mašīnas, uguņošana un apskāvieni, daudz apskāvienu — svētdienas vakarā pēc Itālijas vīriešu vienības uzvaras Euro 2020 turnīra finālā beidzot bija izcils pavērsiens vēl pavisam nesen dažādu problēmu vajātai izlasei un arī dažādu problēmu vajātai valstij. Šis triumfs beidzot pacēla valsts garu pēc daudzām mājsēdēm un vārdos neaprakstāmām ciešanām, kuras izraisīja brutālā koronavīrusa pandēmija.

Tajā pašā dienā, 11. jūlijā, Mateo Beretīni kļuva par pirmo itāli, kas cīnījies par godalgu Vimbldonas tenisa čempionāta vienspēļu finālā vīriešiem (viņš zaudēja nu jau seškārtējam Vimbldonas čempionam serbam Novakam Džokovičam). Neilgi pirms viņa iziešanas tenisa kortā pirmo reizi kopš nesen pārciestas nopietnas resnās zarnas operācijas publikai parādījās arī Romas pāvests Francisks. Savukārt jau maijā rokgrupa Måneskin no Romas uzvarēja Eirovīzijas dziesmu konkursā. Bet 21 gadus vecajam jauneklim Habijam Leimam (Khaby Lame) no Turīnas pieder TikTok konts ar vienu no pasaulē lielākajiem sekotāju pulkiem. 

Itālijas liktenis izskatās daudz cerīgāks arī reālā, ne tikai simboliskā veidā. 

Šā gada februārī, kad valsts nonāca aizas malā dažādu problēmu vajāta premjerministra dēļ, valdības vadītāja pienākumi tika uzticēti bijušajam Eiropas Centrālās bankas prezidentam Mario Dragi, tādā veidā uzlabojot Itālijas starptautisko prestižu un ļaujot šai valstij atkal kļūt par vienu no virzītājspēkiem uz Eiropas skatuves. Pirmo Covid-19 vakcīnas devu līdz šim saņēmuši vairāk nekā puse itāļu, un beidzot atkal atvērti restorāni, bāri, parki un pludmales. Valstī drīz sāks ieplūst miljardiem eiro no milzīgās Eiropas koronavīrusa glābšanas programmas. Un diezgan reālas šķiet arī ieplānotās strukturālās reformas, ieskaitot paralizējošās birokrātijas izskaušanu, kas vēl pavisam nesen šķita neiedomājama.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu