Tev karsti? • IR.lv

Tev karsti?

1
Pauls Raudseps

Vērtējot Eiropas «zaļo kursu», atcerieties vasaras svelmē izdzeltējušos zālājus

Katru gadu krīt jauni karstuma rekordi.

Latvijā šā gada jūnijs bija tveicīgākais vēsturē. Mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniegusi 18,9 grādus, par 4,1 grādu vairāk nekā klimatiskā norma jeb 1981.—2010. gada vidējais rādītājs. Visā mēneša garumā nebija neviena perioda, kad temperatūra noturētos zem normas, gandrīz katru dienu tā tika pārsniegta. Mēneša karstākajā dienā 21. jūnijā Rīgā un Pāvilostā termometra stabiņš uzkāpa līdz 33,7 grādiem. Karstumu pavadīja neparasts sausums. Par spīti tam, ka Vidzemē nokrišņu bija nedaudz vairāk nekā ierasts, valstī kopumā nokrišņu daudzums mēnesī bija tikai 41 litrs uz kvadrātmetru, kas ir mazāk nekā puse no normas. Taču, kad lija, tad kā tropos — pēkšņi un daudz, ar pērkonu, vēju un lokāliem plūdiem.

Salīdzinot ar dažām citām vietām, mēs vēl tikām cauri relatīvi viegli. Jūnija beigās pasaules mediji bija pilni ziņu no Kanādas rietumiem, kur mazais Litonas ciemats ap 150 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Vankūveras trīs dienas pēc kārtas uzstādīja valsts karstuma rekordus, vienubrīd sasniedzot ellīgus 49,6 grādus. Tūlīt pēc tam netālu no Litonas degošs meža ugunsgrēks pārmetās uz ēkām un nosvilināja ciematu līdz pamatiem. Mēneša pēdējās piecās dienās nāves gadījumu skaits Britu Kolumbijas provincē gandrīz trīskāršojās, un amatpersonas uzskata, ka liela daļa pieauguma ir saistīta ar ārkārtējo karstumu. 

Arī nedaudz uz dienvidiem ASV Vašingtonas un Oregonas štatā vidējā temperatūra jūnija beigās brīžiem bija pat divreiz augstāka par normu. Ziemeļamerikā kopumā jūnijs bija karstākais, kopš sākušies meteoroloģiskie mērījumi, un visā pasaulē vidējā temperatūra bija augstāka, nekā jūnijā gaidāms, par spīti tam, ka šogad Klusā okeāna austrumos novērots tā saucamais La Niña fenomens — vēsāks ūdens, kas citus gadus bijis saistīts ar zemākām globālām temperatūrām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu