Žurnāls: Vakcināciju plāno veicināt gan ar "burkānu", gan "pātagu" • IR.lv

Žurnāls: Vakcināciju plāno veicināt gan ar “burkānu”, gan “pātagu”

Ilustratīvs attēls

Pusgadu pēc tam, kad Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, pilnībā vakcinēti ir tikai nedaudz vairāk kā 30% iedzīvotāju. Saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) datiem tas ir otrs zemākais rādītājs Eiropas Savienībā, raksta žurnāls Ir. Jaunākajā numurā analizēti valdības piedāvātie trīs virzieni, kā veicināt vakcināciju Latvijā, lai sasniegtu lielāku pūļa imunitāti rudenī.

Otrdien valdība vienojās darboties šādos virzienos: piestrādāt pie vēl trāpīgākas informēšanas kampaņas, īstenot vērienīgo «valsts mēroga projektu» Covid-19 loteriju, kā arī rast veidus, kā atsevišķām nozarēm un profesiju pārstāvjiem noteikt vakcinēšanos par obligātu.

Viens no centrālajiem vakcinācijas stimulēšanas pasākumiem jaunajā vakcinācijas procesa veicināšanas plānā ir Covid-19 vakcinācijas izloze, uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Iecerēts, ka izloze notiks no augusta līdz novembrim, tajā varēs piedalīties ikviens vakcinētais Latvijas iedzīvotājs. Izlozes formāts paredz iknedēļas izlozes, mēneša un kampaņas noslēdzošo izlozi. Šis ministrijas ierosinājums gan nav viennozīmīgi vērtēts gan ētisko apsvērumu dēļ, gan arī tam atvēlēto ievērojamo finanšu līdzekļu dēļ.

Otrs diskutējams ierosinājums ir, vai kādās nozarēs vai profesijās nebūtu jānosaka obligāta vakcinācija. Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Veselības, Labklājības, Ekonomikas un Finanšu ministriju uzdots līdz 14. jūlijam sagatavot grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumam, lai tas būtu likumiski iespējams. Šie likuma grozījumi varētu paredzēt pienākumu arī pašvaldību un valsts iestādēm klātienē sniegt tikai «epidemioloģiski drošus pakalpojumus» un personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta, klātienē sniegt tikai tos pakalpojumus, kurus nav iespējams saņemt attālināti.

Savukārt veselības komunikācijas eksperte, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Vita Savicka norāda, ka bez loterijas ir vēl daudz citu instrumentu, kā mudināt neizlēmušo sabiedrības daļu. «Loterija — tas ir burkāns, bet nevajag aizmirst, ka ir arī pātadziņa,» saka Savicka un aicina atcerēties par vienu no uzvedības ekonomikas principiem, ka cilvēkiem spēcīgākas ir bailes kaut ko zaudēt, nevis gandarījums iegūt. «Tāpēc varbūt vajag noteikt termiņu, līdz kuram vakcinācija būs bez maksas,» pieļauj Savicka.

Lasiet vairāk žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu