Flīžu detektīve • IR.lv

Flīžu detektīve

Agnese Tambaka. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Agnese Tambaka šķetina Rīgas namu jūgendstila flīžu noslēpumus un aicina cilvēkus vērīgāk palūkoties apkārt. Varbūt katru dienu sanāk paskriet garām kādam lauru lapu vainagam, festonam vai citiem krāšņumiem?

Vijīgas līnijas, kas ūdenszāli savieno ar koku, mīlīgi balodīši, bagātīgi augļu grozi, pārpilnības ragi, gulbīši, mežrožu ziedi, zivis un citi dabas motīvi ciku cakām izcakoti sulīgās krāsās. Apmēram tā izskatās 20. gadsimta sākuma sienas un grīdas flīzes Rīgas namu vestibilos. Un Agnese Tambaka, pērn sākot studijas Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas vēstures doktorantūras programmā, apņēmusies tās apzināt.

Rīgā ir ap 800 jūgendstila namu. Šobrīd viņas dators glabā 327 mapītes ar fotogrāfijām — tik adresēs krāsainās pērles jau uzietas. Vairumu mapīšu Agnese piepildījusi pati, taču flīžu apzināšanas procesu būtiski apgrūtina ārdurvju kodi un niķīgi apsargi. Tāpēc maija vidū viņa savā Facebook profilā publicēja aicinājumu sūtīt attēlus ar 20. gadsimta sienas un grīdas flīzēm arī tad, ja ir tikai aizdomas, ka tās pārstāv jūgendstilu. 

Pašiedvesmai viņa izveidojusi arī Instagram kontu @artnouveau_tiles_riga, kur ievieto flīžu fotogrāfijas un dalās ar interesantām detaļām, ko jau paspējusi izpētīt. Piemēram, ja nu kāds izgudro laika mašīnu, aizceļo uz 30. gadu sākuma Rīgu un vēlas pasūtīt flīzes no rūpnīcas Norddeutsche Steingutfabrik in Grohn, jāzvana uz numuru 30254! 

Cilvēku atsaucība ir liela. Daudzi ne tikai sūta flīžu attēlus, bet arī pateicas. «Paldies par to, ka rosināju paskatīties zem kājām,» Agnese paskaidro. Sienas flīzes ievēro biežāk — tās ir spilgtākas un ar izteiksmīgākiem ornamentiem —, taču grīdas flīzēm mēdzam pārskriet pāri. «Es esmu tāda pati! Namā, kurā mīt mani vecāki un kur esmu dzīvojusi daudzus gadus, ir visai košas grīdas flīzes. Tā kārtīgi tajās ieskatījusies nemaz nebiju.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu