Bērni parādīs • IR.lv

Bērni parādīs

Anta un Jānis Kandi, uzņēmuma KateHaa dibinātāji un vadītāji. Foto – Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Antas un Jāņa Kandu rotaļlietu uzņēmums KateHaa radās, vērojot pašu atvases augam. Viņu galvenais mērķis ir ļaut katram bērnam atrast savu pieeju un raisīt radošumu. Pareizās lietošanas instrukcijas šīm rotaļlietām nemaz nav! 

Attīstošo rotaļlietu uzņēmumā KateHaa Ikšķilē ciemojos vienā no tām jūnija dienām, kad šķiet — no svelmes nav glābiņa. Taču lielajā, krāsainajiem dēlīšiem piepildītajā ražotnē valda patīkams vēsums, un mani sagaida Kandi pilnā sastāvā: uzņēmuma dibinātāji un vadītāji Anta un Jānis un viņu bērni — sešus gadus vecā Katrīna un četrgadnieks Haralds. KateHaa ir caurcaurēm ģimenes uzņēmums — pirms trim gadiem to dibināt iedvesmoja Antas un Jāņa bērni, kuri vēl arvien ir ne tikai vecāku lielākās mūzas jaunu produktu radīšanā, bet arī to pirmie izmēģinātāji un vērtētāji. Arī uzņēmuma nosaukumā paslēpušies Katrīnas un Haralda vārdi, bet logo — divi lielie apļi no ārpuses kā vecāki un divi mazāki pa vidu kā bērni, un spārni sānos — simbolizē ģimeni un radošumu. 

Mammu, es gribu spēļu māju pagalmā! Ar šo Katrīnas lūgumu aizsākās Kandu aizraušanās, kas pāraugusi veiksmīgā biznesā. «Nodomājām — lai būtu spēļu māja! Taču, apskatot pieejamos variantus lielveikalos, secinājām, ka tie visi ir milzīgi plastmasas gabali,» atceras Anta. Šādas mājas ir lielas, saulē sabojājas, un ziemā tās ir grūti uzglabājamas.

Tā tapa viņu pirmais projekts — liela, krāsaina koka māja. Tās detaļas ir modificējamas, līdz ar to māja aug līdzi bērnam un viņa vēlmēm — to var pārbūvēt, piemēram, par torni, kāpšanas platformām dažādos augstumos vai zigzagveida sienu. Turklāt māju ir ērti uzglabāt — apmēram 20 x 70 centimetru lielās detaļas var izjaukt, salikt citu virs citas un novietot pagultē.

Bērni auga, un vecāku radošums neatpalika. «Bija interese turpināt. Viņi ir aktīvi — vajag veidu, kā izpausties,» saka Anta. Nākamie tapa līdzsvara dēļi. Kamēr viesojos, Katrīna un Haralds vienu — apdrukātu ar satiksmes līnijām — cītīgi demonstrē. Viens šūpojas, otrs vizina mašīnītes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu