Latvijas varoņi. Un bailes • IR.lv

Latvijas varoņi. Un bailes

Izrādē piedalās trīs aktieri — Ieva Aniņa, Eduards Johansons, Kārlis Freimanis un puisis ratiņkrēslā Roberts Jurka. Foto — Matīss Markovskis
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Valmieras teātra izrāde Latvijas lepnums. Un aizspriedumi paradoksāli rotaļājas ar jēdzieniem un piespiež iesaistīties

Kas tad īsti notiek Valmieras teātra Apaļajā zālē, piedaloties trim aktierim Ievai Aniņai, Eduardam Johansonam, KārlimFreimanim un puisim ratiņkrēslā, vārdā Roberts Jurka? Nekas īpašs. Aktieri mačojas, vizinādami Robertu un paši braukādamies ar ietaisi, ko dēvē par staiguli, stāsta savus un svešus stāstus. Viņi brīžiem runā Roberta, reizēm kādu citu cilvēku vārdā, bet iedzīvojas stāstos pavisam minimāli, visu laiku paturot komentēšanas un apstrīdēšanas distanci. 

Kolēģe Zane Radzobe portālā Kroders.lv pat šaubījās, vai tā maz ir māksla, kaut arī dziļi skar. Man tomēr gribētos teikt, ka izrāde, ko režisējis kvadrifronietis Reinis Boters sadarbībā ar dramaturģi Lailu Burāni, horeogrāfu Rūdolfu Gediņu, scenogrāfu Kristapu Kramiņu un gaismu mākslinieku Niku Ciprusu, ir māksla. Un nevis tālab, ka dziļi skar, bet tāpēc, ka tās iedarbība ir apzināti konstruēta un tam, uz ko mēs raugāmies, piemīt laba artefakta pazīme: izgaismot it kā zināmo paradoksāli un iedarboties apstulbinoši personiski. Tikai šā mākslas darba mērķis pilnīgi noteikti nav iedarboties uz jūtām, drīzāk, ja tā var izteikties, iegrūst katru zāles puslokā sēdošo ar ģīmi peļķē. Sajūtas fiziski nepatīkamas, bet galvenais — jādomā, kā no šīs nekomfortablās situācijas tikt laukā. 

Ints Jurka 2019. gadā no prezidenta rokām saņēma balvu Latvijas lepnums nominācijā Tētis un kāpa uz skatuves kopā ar dēlu Robertu. Tātad viņi ir mūsu varoņi. Vai tā ir? Pēkšņi ieraugi, ka jēdziens «varonis» cēlies no vārdiņa «varēt». Nevis «spēt», un tur ir visai liela starpība. Spēt — tas izriet no katra paša spēkiem. Varēt — tur vajag ko vairāk. Lāčplēsis — vienalga, Pumpura vai Raiņa — bija varonis nevis (vai ne tikai) tāpēc, ka spēja celt zobenu un pārplēst lāci «kā kazlēnu kādu». Viņš bija varonis, jo varēja cīnīties. Savukārt varēja, jo Burtnieks deva norādījumus, Laimdota pamācīja, Spīdola cēla, Koknesis balstīja, pat Melnais bruņinieks kalpoja par izaicinājumu. Un tad Lāčplēsis, arī neskatoties uz Kangara preteklībām, patiešām varēja un kļuva par varoni. 

Ints Jurka un Roberts tādā ziņā nav nekādi varoņi. Jo viss, ko viņi ir panākuši — bērnu triekas skartais zēns par spīti ārstu paredzējumam runā, ar labām sekmēm ir pabeidzis Valmieras Viesturskolu, grib studēt un kļūt par sporta komentētāju —, ir noticis tāpēc, ka viņi paši to spēja, nevis varēja ar sabiedrības, tātad arī katra zālē sēdošā, atbalstu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu