Ilgā lejupslīde • IR.lv

Ilgā lejupslīde

Tiek prognozēts, ka ap 2100. gadu Ķīnā būs vienlīdz liels 85 un 18 gadus vecu cilvēku skaits
Deimiens Keivs, Emma Bubola un Čo Sanhuņa, © The New York Times News Service

Mazāk bērnu, vairāk pamestu māju — līdz šā gadsimta vidum visā pasaulē mirušo skaits varētu pārsniegt dzimušo skaitu

Visā pasaulē valstis saskaras ar iedzīvotāju skaita stagnāciju un dzimstības līmeņa kritumu — tas ir vēl nebijis pavērsiens mūsdienu vēsturē, jo salīdzinoši drīz pirmās dzimšanas dienas svinības tiks rīkotas retāk nekā bēres un kā skabarga acī būs tukšas mājas. Jau šobrīd Itālijā tiek slēgtas dzemdību nodaļas. Ķīnas ziemeļaustrumos parādās spoku pilsētas. Dienvidkorejas universitātes nespēj atrast studentus, bet Vācijā tiek nolīdzinātas dzīvojamās mājas, to vietā ierīkojot parkus.

Demogrāfiskās izmaiņas, tas ir, tuvošanās brīdim, kad mirušo skaits būs lielāks par jaundzimušo skaitu, gluži kā lavīna vēršas plašumā un palielina ātrumu. Lai gan atsevišķās valstīs, īpaši Āfrikā, iedzīvotāju skaits palielinās, gandrīz visur citur dzimstība samazinās. Demogrāfi paredz, ka šā gadsimta otrajā pusē vai, iespējams, pat ātrāk, pasaules iedzīvotāju skaits pirmo reizi sāks piedzīvot ilgstošu lejupslīdi.

No vienas puses, planēta ar mazāk iedzīvotājiem samazinātu spiedienu uz pieejamajiem resursiem, palēninātu klimata izmaiņas un samazinātu mājsaimniecības slogu sievietēm. Tomēr Ķīnā un ASV publiskotie jaunākās tautas skaitīšanas rezultāti, kas parāda ievērojamu iedzīvotāju skaita pieauguma palēnināšanos, vienlaikus liek domāt par grūti aptveramiem pielāgojumiem.

Ilgāks mūža ilgums un zema dzimstība nozīmēs mazāk darbaroku un vairāk pensionāru, apdraudot sabiedrības funkcionēšanas principu, proti, ka jaunu cilvēku pārsvars palīdz ekonomikai apmaksāt vecu cilvēku uzturēšanu. Iespējams, nāksies mainīt arī mūsu priekšstatus par ģimenes un valsts konceptu. Iedomājieties veselus reģionus, kur ikviens ir vecāks par 70 gadiem! Iedomājieties valdības, kuras maksā lielas prēmijas imigrantiem un sievietēm ar vairākiem bērniem! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu